Mindenmás

Kiderült, hogy ki áll a kötelező visszaváltás mögött, multinacionális gyártóig húzódnak a gyökerek

Július óta a mindennapjaink része a kötelező visszaváltás, a Mohu által koordinált DRS-rendszer. A Magyarországon telepített berendezések jelentős része egy norvég multihoz köthető, a szóban forgó rendszer versenyképessége litvánnal és a szlovákkal hasonlítható össze. A szegedi boltokban már jól ismert automaták már nagy számban vannak jelent hazánkban.

Ha kötelező visszaváltás, akkor Mohu. Ezt 2024. július 1-jei éles indulása óta mindenki tudja, arról viszont eddig nem sok szó esett, hogy ki gyártja az automatákat. Az Index megkereste azt a céget, amelynek a berendezéseivel gyakran találkozhatunk, amikor darabonként 50 forintért bedobáljuk a visszaváltási díjas italcsomagolásokat, legyen az műanyag, fém vagy éppen üveg, 0,1 és 3 liter közti űrtartalommal. A visszaváltó automaták meghatározó része mögött egy Tomra nevű, norvég gyökerű multinacionális vállalatra bukkanttak.

A CÉG ÉS A MOHU KÖZÖS CÉLJA, HOGY 2029-IG A MŰANYAG FLAKONOK 90 SZÁZALÉKÁT ÚJRAHASZNOSÍTSÁK

“Jelentős tapasztalattal rendelkezünk a hulladékkezelés és újrahasznosítás terén, a Tomra több mint 100 országban van jelen, mintegy 105 ezer telepítéssel, és számos országban sikeresen működtetett betétdíjas visszaváltási rendszereket” – közölték a portálnak. Tapasztalataik szerint a rendszer hazai felfutása sokkal gyorsabb volt, mint más országokban, igaz, ez eleinte jelentős kihívások elé is állította a logisztikát és a kereskedőket. A gyártónál úgy látják, kulcsfontosságú a professzionális hozzáállás és az elkötelezettség a fenntarthatóság iránt. „A Mohu nemcsak a technológiai megoldásokban, mint például a bankszámlára történő azonnali kifizetés, hanem a közösségi szemléletformálásban és az edukációban is aktívan részt vesz, hogy a lakosság minél nagyobb arányban vegyen részt az újrahasznosításban” – jegyezték meg.

MAGYARORSZÁG FELKERÜLT AZ EURÓPAI DRS-TÉRKÉPRE, EDDIG 1500 AUTOMATÁT TELEPÍTETTEK HAZÁNKBA

„Automatáink a legfejlettebb szenzoralapú válogatási technológiát alkalmazzák, ami lehetővé teszi a hulladékok pontos, gyors és hatékony szétválasztását, növelve az újrahasznosítási arányokat, egyúttal csökkentve a szennyeződések arányát.” A Tomránál elmondták, hogy több mint 1500 nagy kapacitású visszaváltó automatát telepítettek Magyarországon, amelyek anélkül képesek nagy mennyiségű hulladék kezelésére, hogy napi szintű ürítést igényelnének, illetve leállnának. Megítélésük szerint ezek az automaták különösen hatékonyak a forgalmas helyszíneken, mint például szupermarketek és hipermarketek, de a kisebb boltok életét is nagyban megkönnyítik az üzemeltetéssel kapcsolatban.

FÉLÚTON A KÖRFORGÁSOS GAZDASÁG FELÉ, CÉL A BŐVÍTÉS ÉS A FEJLESZTÉS

A visszaváltás fontos láncszeme a körforgásos gazdaságnak. Ahhoz például, hogy a palack újra palackká válhasson, a Tomra leginkább azzal járul hozzá, hogy fejlett válogatási technológiája biztosítja: a begyűjtött palackokat pontosan, anyagtípus és szín szerint válogassák, ami elengedhetetlen a kiváló minőségű újrahasznosított anyagok előállításához. “Különböző érintettekkel, köztük italgyártókkal, újrahasznosítókkal és kormányokkal működünk együtt, hogy hatékony újrahasznosítási rendszereket hozzunk létre, segítve bezárni a kört az újrahasznosítási folyamatban”- nyilatkoztak a cég munkatársai. Végezetül kifejtették, hogy A kémiai újrahasznosítási technológiák fejlesztése pedig kiegészítheti a mechanikai újrahasznosítást azáltal, hogy a műanyagokat alapvető összetevőikre bontják, amelyekből új, kiváló minőségű műanyagpalackok készülhetnek. Stratégiájuk kulcsfontosságú elemei közé tartozik az automaták számának növelése, és hogy még pontosabb, gyorsabb és hatékonyabb válogatási és újrahasznosítási megoldásokat fejlesszenek ki.

Újabban egy szegedi benzinkúton is lehet majd palackokat visszaváltani:

Nem mellesleg igen komoly jogi problémát vetett fel, hogy egyes rászorulók összegyűjtenék és nagy mennyiségben váltanák pénzzé az összeguberált flakonokat, stb.:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb