Közélet

Nagy a fluktuáció a déli határkerítés vonalát védő rendőrök között: a határvadászok csaknem negyede felmondott idén

Hiába kötöttek idén 498 új szerződést, mert 312-en felmondtak, így eltűnt a teljes határvadász-állomány szűk ötöde. Évente több milliárd forintba kerül a határvadászok által őrzött 165 kilométernyi drótkerítés, vagyis a határzár fenntartása, fejlesztése, és százmilliókért szereznek be éjjellátókat, gránátvetőket is.

Nagy a fluktuáció a déli határkerítés vonalát védő rendőrök között – írja a Magyar Hang. A portál az Országos Rendőr-főkapitányságtól kapott adatok alapján számolt be arról, hogy szeptember 20-án 1373 szerződéses határvadász szolgált, viszont az év eleje és szeptember 20. között 312-en fel is mondtak, ami úgy is jelentős szám, hogy közben 498-an érkeztek újként.

Ez azt jelenti, hogy kilenc hónap alatt a teljes állomány 22,7 százalékának lett elege a kerítés melletti járőrözésből.  

ÉVENTE TÖBB MILLIÁRD FORINTBA KERÜLHET A HATÁRZÁR FENNTARTÁSA

A lap arra is kíváncsi volt, mennyit költ az állam a kilenc éve felállított kerítés – hivatalosan Ideiglenes Biztonsági Határzár – védelmére, illetve, hogy mennyibe kerül a határvadászok ellátása és felszerelése. A rendőrség szerződéseit böngészve arra jutottak, hogy évente több milliárd forintba kerül a határzár fenntartása. 

A HATÁRVÉDELMI SZOFTVER ÜZEMELTETÉSE JELENTI A LEGNAGYOBB KÖLTSÉGET

Nem is a rendszeresen megrongált a kerítés toldozgatása jelenti a nagy kiadást, ami 75 millió forint. Igazán nagyot az Atos Magyarország Kft. szakít, mivel az informatikai cég tavaly 700 millió forintért üzemeltette a határvédelmi szoftvert, míg a hardverrel 2022 és 2023 decembere között összesen 355 millió forintért foglalkozott, részletezte cikkében a HVG

A HATÁRZÁR KAMERARENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE 2,5 MILLIÁRD FORINTBA KERÜLT

Mint írták, ennél is többet kért el az Atos a határzár kamerarendszerének fejlesztéséért: 2023 decembere és 2024 februárja között 2,5 milliárdért végezték el a munkát. Nagy értékben vásárolnak éjjellátó készüléket és hőkamerákat, továbbá gránátvetőket a határvadászok számára: előbbieket 413 és 268, utóbbiakat 143 millió forintért szereztek be.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb