Közélet

Betyárbecsület: Magára vállalta a csalást a Szeged Plaza tulajdonosa a 4 és félmilliárdos számlagyár-botrányban

Magára vállalta a csalást Jellinek Dániel, a Szeged Plazát is üzemeltető Indotek Group vezérigazgatója az utóbbi évek legnagyobb számlagyár-botrányában, amely négy és fél milliárd forint kárt okozott a költségvetésnek. A 300 milliárd forintos becsült vagyonnal rendelkező, a leggazdagabb magyarok listáján hetedik helyen lévő üzletember állítólag besétált az ügyészségre, és magára vállalta a 74 éves apja és kollégája terhére rótt bűncselekményeket.

A sztori, röviden:

  • Novemberben kezdődik az elmúlt évek egyik legnagyobb, a költségvetésnek négy és fél milliárd forint kárt okozó számlagyárának büntetőpere.
  • Az ötven vádlott közt van a szegedi kötődésű Jellinek Dániel milliárdos üzletember 74 éves édesapja és az egyik Jellinek érdekeltségébe tartozó cég vezetője is. A 24 úgy tudja, a hetedik leggazdagabb magyar magára vállalta a csalást apja és kollégája helyett.
  • Egy volt ügyész, az eljárás másodrendű vádlottja szerint egy olyan tranzakció kimaradt a vádiratból, ami egy belize-i offshore cég és egy hongkongi társaság közt zajlott százmilliós értékben. A lap megtalálta a hongkongi cég Magyarországra vezető szálait, amelyek a számlagyáras ügy elsőrendű vádlottja, a BKV és a CBA volt informatikai vezetője felé is elágaznak.

Az utóbbi évek egyik legnagyobb számlagyár-botrányában februárban emelt vádat a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség. A vád szerint a költségvetésnek négy és fél milliárd forint kárt okozó, ötven vádlottat felsorakoztató ügyben várhatóan felelősségre vonják Jellinek Dániel milliárdos üzletembert, akinek az érdekeltségében álló Indotek Csoport – amely a Szeged Plaza üzemeltetője – két vállalata is fiktív számlákat fogadott be a számlagyártól. A két említett társaság korábbi ügyvezetőit is megvádolták, közülük az egyik Jellinek 74 éves édesapja, akit különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével és hamis magánokirat felhasználásával vádolnak.

A portál érdeklődésére az üzletember megerősítette az értesüléseket:

“Azt csináltam, ami egy ilyen helyzetben minden cégvezetőtől, tulajdonostól és szüleiért felelősséget vállaló embertől elvárható, magamra vállaltam az ügyet, hogy ártatlanul ne hurcolják meg idős édesapámat és kollégámat”

– nyilatkozta a 24-nek a leggazdagabb magyarok éves rangsorában az ország hetedik leggazdagabb milliárdosaként számon tartott Jellinek, aki a 2024-es Befolyás-barométer szerint jelenleg Magyarország 25. legbefolyásosabb személye.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb