Szegedi Arcok

120 éve született Bálint Sándor, a „legszögedibb szögedi”- emléktáblát avattak a néprajztudós egykori lakóhelyén Szegeden

Születésének 120. évfordulója alkalmából felavatták Bálint Sándor emléktábláját a néprajztudós egykori szegedi lakóhelyén. Az emléktábla a Tömörkény utca 2b számú társasházra került, ahol az eredeti dombormű látható.

Dux László, a Gál Ferenc Egyetem rektora az ünnepségen úgy fogalmazott, Bálint Sándor hagyatéka közismert a városban, az iskolateremtő tanárember emléke él az egyetemen. Munkássága meghatározó Szeged és az Alföld vallásos néprajzának föltárásában. Bálint Sándor ugyanakkor a közösségért aggódó, azért cselekedni merő, értékeit soha fel nem adó ember is volt.

A MAGA CSÖNDES MÓDJÁN MONDTA EL AZ ELKÉPZELÉSEIT

“A maga csöndes és szelíd módján mondta el a keresztény értékeken nyugvó, egységesülő Európára vonatkozó elképzeléseit. Következetesen vállalta nézeteit, nem törődve azzal, hogy adott esetben szavait felhasználják ellene” – mondta a professzor. Hozzátéve: jelenlegi ismereteink szerint huszonhatan írtak róla jelentéseket. Bálint Sándor minden megaláztatást, hánytatást, kiközösítést emelt fővel, csöndes méltósággal elviselt, és végezte munkáját, melynek ma mindannyian haszonélvezői lehetünk – hangsúlyozta a rektor.

ÚJ HELYRE KERÜLT AZ EMLÉKTÁBLA

Bálint Sándor szülőházán Szeged-Alsóvároson, a Pálfy utcában 1984-ben avattak emléktáblát. A néprajzkutatót és a házat ábrázoló domborművet Szathmáry Gyöngyi szobrászművész készítette. A szülőházat azonban 2004-ben, Bálint Sándor születésének 100. évfordulóján lebontották. Az emléktáblát Liszkai Tamás röszkei plébános őrizte, majd idén átadta a Bálint Sándor hagyatékát gondozó Móra Ferenc Múzeumnak. Bálint Sándor egykori lakóhelyére, a Tömörkény utca 2b számú társasházra kihelyezett emléktáblán az eredeti dombormű látható. Az épület egyik lakásában élt 1942-től 1980-ig Bálint Sándor, és itt írta meg szülővárosa művelődéstörténetét és vallási kultúráját bemutató munkáit.

TANÁRKÉNT TEVÉKENYKEDETT

Bálint Sándor 1904. augusztus 1-jén született Szegeden. Az alsóvárosi paraszti életmóddal és az alföldi néphagyománnyal már gyermekkorában megismerkedett, melyet később maga kezdett el kutatni. A középiskolát a szegedi piaristáknál végezte, majd a Ferenc József Tudományegyetemen magyar-történelem szakos diplomát szerzett. Ugyanitt lett tanársegéd, később a Néprajzi Intézetben gyakornok, majd végül 1934-ben magántanárrá habilitálták. Professzorként óriási erőfeszítéssel és odaadással vállalta az Alföld, különösen az alföldi szakrális néprajz kutatását.

  • 1944-ben nyilvános rendkívüli egyetemi tanár,
  • később 1947-ben nyilvános rendes egyetemi tanárrá nevezték ki a néprajzi tanszékre.
  • 1951-ben a kommunista hatóságok eltiltották az egyetemi oktatástól, és csak 1957-től vállalhatott újra oktatói tevékenységet.

A szocializmus éveiben is rendőri megfigyelés alatt volt, majd 1965-ben koholt vádak alapján felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. 1966-ban nyugdíjazták. Bálint Sándor 1980. május 10-én közlekedési balesetben hunyt el. Bálint Sándor boldoggá avatásának hivatalos egyházmegyei szakasza 2005-ben kezdődött el, majd a Positiot (Positio super vita, virtutibus et fama sanctitatis) 2013-ban nyújtották be a Szentek Ügyeinek Kongregációja számára.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb