Közélet

Dugonics András születésének évfordulóján a róla készült első, szegedi köztéri szobornál tartottak pénteken megemlékezést

Az író születésének évfordulója alkalmából pénteken a Dugonics Társaság és a Dugonics András Piarista Gimnázium diákjai megkoszorúzták Dugonics András, piarista szerzetes, író, egyetemi tanár szobrát a Dugonics téren. A műalkotás jelentőségét mutatja, hogy ez volt Szeged első hagyományos értelembe vett köztéri szobra.

A neves évforduló és megemlékezés kapcsán Vécsei László, a Dugonics Társaság elnöke, a Rádió 88-nak elmondta, Dugonics egy polihisztor volt, széleskörű szemléletét és értékrendjét igyekszik a társaság ma is képviselni és továbbvinni. A koszorúzás után megnyitottak egy tárlatot is a Somogyi-könyvtár földszinti kiállítóterében, ami a társaság múltjába enged betekintést a korábbi tagok és a könyvtár gyűjteményén keresztül.

A DUGONICS SZOBOR SZEGED ELSŐ HAGYOMÁNYOS ÉRTELEMBE VETT KÖZTÉRI SZOBRA

Dugonics András piarista szerzetes, író, egyetemi tanár 284 éve, 1740. október 18-án született Szegeden, erre az évfordulóra emlékeztek most. Dugonics András emlékszobrát 1876. augusztus 19-én avatták fel. Jelentőségét mutatja, hogy ez volt Szeged első hagyományos értelembe vett köztéri szobra. Máig a legjelentősebb szegedi szobrok egyike, nemcsak elsősége jogán, hanem mert igazi szobrásznagyság volt az alkotója, írta a köztérkép.hu. A szobrot Izsó Miklós tervei alapján készítette el, Huszár Adolf.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb