Közélet

Új KRESZ: jöhet a cipzárelv, az idősmatrica és a védelmi sáv

Mi is megírtuk, hogy jelentős KRESZ módosítások várhatók Magyarországon. Az új szabályzat nem csak az autósokat, de a közlekedésben résztvevők nagy részét is érinti fogja. Most részletek derültek ki a vadiúj KRESZ-ről: jöhet a cipzárelv, az idősmatrica és a védelmi sáv.

Komoly KRESZ-változásokról zajlik egyeztetés, a cél az, hogy egyszerűsödjenek a szabályok, és kigyomlálják azokat a paragrafusokat, amelyek mára már fölöslegessé váltak.

Az ATV nemrég érdeklődött Zách Dániel autós szakújságírónál a változtatások részleteiről. Dönthetnek arról, hogy érvénybe lép-e a cipzárelv, az idősmatrica és a védelmi sáv.

AZ ÚJ KRESZ 2026-BAN LÉPNE ÉLETBE, DE MÉG TANÁCSKOZNAK RÓLA

A riportban Zách Dániel hangsúlyozta, hogy az új szabályozás nagyobb figyelmet szentelne a forgalomban részt vevő egyéb közlekedőkre is. Jelenleg a szakmai előkészítés folyik, az új KRESZ 2026-ban lépne életbe. Zách Dániel szerint az új előírások zöme már a gyakorlatban is létezik, csupán eddig nem rögzítették őket törvényben. Olyan szokásokat próbálnak szabályozni, mint a cipzárelv, amely a jobb sáv megszűnésekor a forgalom biztonságosabb átsorolását segíti. Az elől haladó autóknak engedniük kell a jobbról érkezőket, akiknek megszűnik a sávja- számol be a Pénzcentrum.

VÉDELMI SÁV AZ ÚT JOBB OLDALÁN, ELŐZÉSI TÁVOLSÁG 1 MÉTER, IDŐSMATRICA

Az új védelmi sáv egy képzeletbeli területet jelölne az út jobb oldalán a kerékpárosok és rollerrel közlekedők védelmére. Bár erre a többség eddig is figyelt, új szabályok kerülnének bevezetésre az irányváltoztatás és elsőbbségadás érdekében. Emellett megállapítanák az előzési távolságot is: 50 km/órás sebességig legalább 1 méter, afelett pedig legalább másfél méter. Az idősebb korosztály számára egy T-betűhöz hasonló, autóra ragasztható matricát terveznek, de ennek használata nem lenne kötelező.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb