Mindenmás

Mihálffy Béla: “Gloria victis” A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal által szervezett rendezvényen Mihálffy Béla országgyűlési képviselő is részt vett (fotók)

1956 hősei előtt tisztelegtek Szegeden október 23-án. A Rerrich Béla téren tartott ünnepségen a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal rendezésében sokan gyűltek össze, hogy megemlékezzenek a forradalom és szabadságharc hőseiről. Mihálffy Béla országgyűlési képviselő is tisztelettel hajtott fejet, emlékeztetve mindenkit a szabadságért hozott áldozatokra.

1956 hősei előtt hajtottak fejet október 23-án Szegeden. A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal szervezésében tartott megemlékezésnek a Rerrich Béla tér adott otthont, ahol a résztvevők közösen tisztelegtek a magyar szabadságharc hőseinek emléke előtt. A rendezvényen Mihálffy Béla országgyűlési képviselő is jelen volt, és lerótta tiszteletét. Szeged és a Homokhátság országgyűlési képviselője reggel Budapesten kezdte az ünnepi napot, most pedig Szeged után Zsombón várják, ahol beszédet is mond.

A rendezvény emelkedett hangulatát a történelmi visszaemlékezések, koszorúzások és ünnepi beszédek tették különlegessé. Az esemény résztvevői felelevenítették az 1956-os forradalom szellemiségét és a szabadságért hozott áldozatokat.

A szegedi esemény meghittségét tovább fokozta a megemlékezés keretében tartott gyertyagyújtás, amellyel a résztvevők közösen idézték fel a forradalom áldozatait. A koszorúzási ceremónia alatt a jelenlévők csendben hajtottak fejet, ezzel is kifejezve tiszteletüket az elhunyt hősök iránt. A rendezvényt követően sokan a közeli emlékműveknél rótták le kegyeletüket.

Az ünnepség során felolvasták Kiss Tamás, a Mefesz egykori alapító tagjának levelét, aki egészségügyi állapota miatt nem tudott részt venni a megemlékezésen. Üzenetében felidézte, hogy a forradalom szikrája Szegeden pattant ki, és bár a megtorlás kemény volt, a szabadságért való kiállás felemelő és csodálatos tett volt. Szavai mélyen megérintették a jelenlévőket, hiszen a Mefesz egykori vezetője személyesen élte át a forradalmi időket, és emlékeztette a résztvevőket arra, hogy az áldozatok és a hősök emlékét soha nem szabad elfelejteni.

Ezt követően Aranyossy Ildikó, az 56-os megmozdulások hódmezővásárhelyi résztvevője osztotta meg gondolatait. Beszédében kiemelte, mennyire fontos a mai fiatalság számára, hogy emlékezzenek október 23-ára, és arra, hogy a szabadságért való küzdelem hősiessége mindig éljen a nemzet szívében. Aranyossy azt kívánta a fiataloknak, hogy soha ne kelljen a szabadságukért a vérüket adni, de mindig őrizzék meg az emlékezetükben azokat, akik ezt megtették értük.

A forradalom évfordulója kapcsán Mihálffy Béla hamarosan Zsombón is beszédet fog mondani, ahol a helyi megemlékezésen szintén tiszteletüket teszik a forradalom hősei előtt. Az esemény 17:30-kor kezdődik majd a József Attila Közösségi Házban, és ünnepi műsorral, valamint fáklyás felvonulással zárul.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb