Közélet

Szeged városa is megemlékezett 1956 hőseire, Szabó Sándor mondott ünnepi beszédet a Rákóczi téren

Szegeden több helyen is megemlékezésekkel és koszorúzásokkal készültek az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére. Felvonták az Országzászlót a Széchenyi téren, majd Szabó Sándor, országgyűlési képviselő mondott beszédet a Rákóczi téren.

A Csillagbörtön falánál tartott koszorúzással indult az 1956-os megemlékezés Szegeden, majd

  • a Honvéd téri nemzetőrség emléktáblájánál
  • a Rerrich Béla téren,
  • Bibó István szobránál,
  • Danner János emléktáblájánál,
  • és Schwartz Lajos emléktáblájánál koszorúztak a képviselők városunkban.

A megemlékezés Díszünnepséggel folytatódott a Széchenyi téren, majd koszorúzás volt Nagy Imre szobránál a Rákóczi téren. Itt mondott ünnepi beszédet Szabó Sándor, országgyűlési képviselő.

1956 HŐSEINEK EMLÉKÉHEZ AKKOR VAGYUNK HŰEK, HA RAGASZKODUNK A FORRADALOM NEMES ESZMÉIHEZ

Szabó Sándor kiemelte: “ha elviselhetetlenné válik az emberek helyzete, a végső szót mindig a nép, az utca mondja ki. A forradalom lehetősége a garancia, a mindenkori politikai hatalom önteltsége, hatalmi túlburjánzása ellen. Ha a helyzet úgy alakul, a forradalom eszméi búgó patakként törnek felszínre, példa erre 1956, amikor több mint 100 év után, egyik napról a másikra kerültek elő 1848 fogalmai, programjai.” Szabó Sándor szerint “1956 hőseinek emlékéhez akkor vagyunk hűek, ha ragaszkodunk a forradalom nemes eszméihez és nemzeti összefogással megpróbálunk egy független, demokratikus és igazságos köztársaságot, egy minden magyar számára élhető, szerethető és szolidáris országot építeni. Egy olyan szabad, versenyképes és virágzó Magyarországot, amely “méltó régi, nagy híréhez”, az unió megbecsült tagja, és ahova mindenki boldogan térhet haza. Ehhez azonban szükség van Mindenkire” – véli a politikus.

A KORMÁNYHIVATAL IS TART MEGEMLÉKEZÉST

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójára megemlékezést szervez délután a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal is Szegeden, a Rerrich Béla téren.

A TÉRSÉG ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐJE, MIHÁLFFY BÉLA ZSOMBÓN MOND BESZÉDET

Zsombón sem feledkeznek meg ’56 hőseiről! Október 23-án, 17:30-tól a József Attila Közösségi Ház és Könyvtárban tartanak megemlékezést, ahol Gyuris Zsolt, Zsombó polgármestere és Mihálffy Béla országgyűlési képviselő szavai kísérik az eseményt. A Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai műsorral készülnek, majd az ünnepséget követően fáklyás felvonulás indul a Mária térre, ahol közös koszorút helyeznek el a zsombói intézmények nevében.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb