Szegedi döntőse van a Magyarország tortája versenynek, idén is bekerült a legjobbak közé a REÖK Kézműves Cukrászda alkotása

Minden év augusztus 20-án, amikor az ország Szent István királyra és az államalapításra emlékezik, egy másik hagyomány is figyelmet kap: bemutatkozik Magyarország hivatalos születésnapi tortája, az Országtorta. Ez a különleges sütemény nemcsak az ünnepi asztalok dísze, hanem egy egész ország közös ízélménye, és idén akár Szegedről is kikerülhet. A REÖK Kézműves Cukrászda tavaly minden dobogós helyet behúzott a Magyarország Cukormentes Tortája versenyen, idén pedig a Magyarország tortája versenyen kerültek be a döntőbe.
Már tavaly egészen elképesztő teljesítménnyel térhetett vissza Szegedre a Reök és Delimo Cukrászdák különítménye, akik a Parlamentben megrendezett díjátadón a dobogó mindhárom fokára felállhattak. A szegediek Zöld málna nevű tortája az első, a Fűszeres Vilmos pedig a második helyet szerezte meg a Magyarország Cukormentes Tortája versenyen, míg Fekete Gyöngy névre keresztelt alkotásuk a harmadik lett a Magyarország Tortája versenyen.
IDÉN IS OTT VAN A DÖNTŐBEN A SZEGEDI REÖK KÉZMŰVES CUKRÁSZDA
Tavaly tehát remekül szerepelt a szegedi cukrászda a versenyen, és idén is ott vannak a döntőben a Napsugár nevet viselő különleges édességgel. A 2025. évi versenyt egyébként a „Dobostorta 140” témakörben hirdették meg, mivel a hungarikum dobostorta idén ünnepli megjelenésének 140. évfordulóját. Dobos C. József a tortáját 1884-ben alkotta meg, de első alkalommal 1885-ben a Budapesti Országos Általános Kiállításon mutatta be a nagyközönségnek.
A versenyzőknek a nevezett tortájukban a dobostorta jellegét adó alapanyagait fel kellett használniuk, de szabadon választott mennyiségben és rétegrendben: tojás, cukor/karamellizált cukor, vaj, étcsokoládé, Bourbon vaníliás cukor és/vagy vanília rúd. Nem új dobostortát vártak, hanem arra voltak kíváncsiak, hogy milyen új ötleteket tudnak megvalósítani a versenyzők a dobostorta jellegét adó alapanyagok és egyéb alapanyagkosarak felhasználásával.
ŐSHONOS FŰSZEREK ÉS GYÜMÖLCSÖK, HUNGARIKUM PÁLINKÁK
Az alábbi alapanyagkosarakból legalább kettő csoportból egy-egy alapanyagot is fel kellett használni a nevezett tortáknál a dobostorta alapanyagai mellett:
- Kárpát-medencében őshonos fűszerek (pl. kakukkfű, levendula, menta, zsálya, izsóp, lestyán, csombor)
- hungarikum pálinkák vagy a Kárpát-medence őshonos szőlőfajtáiból készült borok (pl. barackpálinka, szilvapálinka, almapálinka, meggypálinka, pl: kéknyelű, furmint, hárslevelű, kadarka)
- őshonos magyar gyümölcsök (pl. berkenye, kajszibarack, meggy, birs, őszibarack, alma, körte, cseresznye, szilva)
A versenymunkák nem tartalmazhatnak:
- aromákat, fondanokat,
- ét-, tej- és fehér bevonókat,
- növényi habot, margarint,
- egészségre ártalmas mesterséges adalékanyagokat,
- és modell burkolóanyagot.
A szervezők a döntős tortákat is ismertették már. A szegedi mellett egy makói cukrászda is bekerült a fináléba:
- Aranykörte – Kocsis Réka – Krém Cukrászda, Székesfehérvár
- Aranyliget – Papp Dániel – Papp Cukrászda, Makó
- DCJ stílusgyakorlat – Balogh László és Kis Roland – Kézműves Cukrászda, Gyula
- Fürtös menyecske – Rosta Sándor és Rábai Anita – Mozart Cukrászda, Hévíz
- Napsugár – Novák Ádám és Haller-Dovalovszki Barbara – REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged
- Vadszüreti csábítás – Füredi Krisztián – Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső
MAGYARORSZÁG CUKORMENTES TORTÁJA
A hagyományos mellett a Magyarország Cukormentes tortája 2025 döntőseit is közzétették, itt is találhatunk két Csongrád-Csanád vármegyeit:
- Bíborköd – Lawal-Papp Zsófia, Papp Cukrászda – Makó (Főbb ízek: feketeribizli, tökmag, angolkrém)
- Nyári ébredés – Vadócz Jenő és Pethő Gábor, Promenád Kávéház, Balatongyörök (Főbb ízek: dió, sárgabarack, mascarpone)
- Álmodozó – Kovács Alfréd, Édes Vonal Cukrászda – Vác (Főbb ízek: meggy, étcsokoládé, fehércsokoládé)
- Cseppharmat – Lakatos Pál és Bicsérdi Viktória, Levendula és Kert Cukrászda – Szigetszentmiklós (Főbb ízek: alma, dió, vaníliás fehércsokoládé)
- Meggy Mandula Szimfónia – Benczur Sándor, Kovács János, Marcipán Cukrászda – Hódmezővásárhely (Főbb ízek: meggy, mandula, málna)