Kényeztetés az ízlelőbimbóknak: kiosztották a legjobb bornak járó fődíjat a 29. Szegedi Borfesztiválon

Múlt csütörtök óta dübörög a 29. Szegedi Borfesztivál, a rendezvény pedig a nem túl kedvező idő ellenére is igen népszerű. Hétfőn kiosztották legjobb bornak járó fődíját, amit a Babits Borászat 2019-es 6 puttonyos aszúja nyert el.
A kiváló desszertbort a 154 benevezett tétel közöl választotta a legjobbnak, így Szeged Város Borának a szakmai zsűri, amelynek munkáját a tavaly a Borászok Borásza címet elnyerő Bárdos Sarolta, a Tokaj-Nobilis alapítója felügyelte. A borokat 100 pontos rendszer alapján értékelték, a legmagasabb pontszámot elért bor kapta a város elismerését – írja az MTI.
A LEGJOBB VÖRÖS-, FEHÉR- ÉS ROZÉRBOR
A legjobb vörösbor címet a Vinatus Szőlőbirtok és Pincészet 2018-as Cabernet Franc-jáért ítélték oda. A bírálók a vakkóstoláson a legjobb fehérbornak a Gedeon Birtok 2023-as Diófás Rajnai Rizlingjét választották, a legjobb rozé pedig a Csanádi Szőlőbirtok 2024-es Cabernet Sauvignon rozéja lett.
A LEGJOBB PEZSGŐK
Külön kategóriában értékelték a habzóborokat és pezsgőket is, ezek közül a Szentpéteri Borpince 2023-as Blanc de Noirja nyerte el leginkább a bírálók tetszést. A desszertborok közül a legjobbnak a Tolcsva-Bor Kft. 2017-es 5 puttonyos Tokaji Aszúját választották a szakemberek. A társadalmi zsűri elismerését a Holdvölgy 2011 Signature birtokszelektált édes borkülönlegessége kapta.