Mindenmás

Nagyon elszálltak az árak, egy év alatt több mint 10 százalékkal drágultak az alapvető élelmiszerek

Kézzel tapintható az infláció, alighanem mindenki tapasztalta, hogy mennyire elszálltak az árak az utóbbi időben nem csak országosan, hanem például Szegeden is. A G7 számszerűsítette is, milyen mértékben mentek fel az élelmiszerárak, és az ütemének a gyorsulása még az előzetes várakozásokat is felülmúlja.

A gazdasági magazin 2020 eleje óta minden hónapban monitorozza 42 alapvető élelmiszer aktuális árát – burgonya, cukor, liszt, olaj, vaj, zsemle, paradicsom és így tovább –, és amíg 2020. december 31-én a virtuális kosár tartalma 15 809 forintba került, addig 2021. december 31-én már 18 160 forintbe, ami 14,9 százalékos drágulásnak felel meg. Ugyanez a Lidlben 15 594 forint volt egy évvel ezelőtt, míg 2021 végén már 17 537 forint, ami 12,5 százalékos emelkedés.

AZ ÁSVÁNYVÍZ ÉS A WC-PAPÍR OLCSÓBB LETT

Az alma, a banán, a sertéspárizsi, a WC-papír, a zabital, a rizs és a szénsavas ásványvíz ára nem változott az Aldiban az elmúlt egy évben, és csak a Coca-Cola ára csökkent (228 forintról 214-re), viszont a spagettitészta és a kígyóuborka kétszer annyiba került, mint 2020 végén. A Lidlben 30 termék ára ment fel, négynek az ára nem változott, viszont nyolc termék – vöröshagyma, fehérrépa, banán, sárgarépa, narancs, burgonya, WC-papír, szénsavas ásványvíz – olcsóbb lett. Érdekesség, hogy az év első felében a defláció volt jellemző mindkét üzletben, majd a Lidlben júniustól, az Aldiban pedig szeptembertől indult el az infláció, ami 2021 utolsó két hónapjától ugrott meg elképesztően.

Ha már élelmiszer, mutatjuk, hol tusz majd SZÉP-kártyával vásárolni Szegeden:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb