Közélet

Bocsánatot kért az olimpia szervezőbizottsága a megnyitó show-ja miatt, amelyikben sokan Az utolsó vacsora paródiáját látták

A párizsi olimpia szervezőbizottsága bocsánatot kért a katolikusoktól és más keresztény csoportoktól, akiket felháborított a megnyitó ünnepségen egy jelenet, amely Leonardo da Vinci: Az utolsó vacsora című festményét idézte meg, transznemű transzvesztitákkal, egy transznemű modellel és egy görög boristennek maszkírozott énekessel.

A jelenet „az emberek közötti erőszak abszurditására” való figyelemfelhívást célozta – írták a szervezők az X-en. A bizottság azt követően kért bocsánatot, hogy az előadás világszerte felháborodást váltott ki katolikusok, keresztény csoportok és konzervatív politikusok körében.

A TOLERANCIÁT PRÓBÁLTÁK ÜNNEPELNI

„Soha nem állt szándékunkban tiszteletlenséget mutatni egyetlen vallási csoporttal szemben sem. A megnyitó ünnepség a közösségek között toleranciát próbálta ünnepelni” – mondta Anne Descamps, a Párizs 2024 szóvivője egy sajtótájékoztatón. “Úgy gondoljuk, hogy ezt a törekvést sikerült elérni. Ha az emberek megsértődtek, azt nagyon sajnáljuk”. Hasonlóan nyilatkozott Thomas Jolly, az extravagáns megnyitó ünnepség művészeti vezetője is. „A sokszínűségről akartunk beszélni. A sokszínűség azt jelenti, hogy együtt vagyunk. Mindenkit be akartunk vonni, ilyen egyszerű” – mondta. A franciaországi katolikus egyház egyébként sajnálatát fejezte ki a „kereszténységet kigúnyoló” előadás miatt – írja a HVG.

TÖRÖLTÉK A VIDEÓKAT

A párizsi, 2024-es megnyitóünnepség hivatalos videóját törölték az olimpia fiókjából, mivel a nézők reakciói a fent is említett okok miatt egyre durvábbak lettek. A megnyitóról szóló cikkünkben is már elérhetetlen a videó, annak ellenére, hogy a játékokról az ünnepség előtt és után is volt közvetítés. Ezzel szemben a 2012-es londoni, a 2016-os riói, a 2022-es pekingi és az 1998-as naganói ünnepségek teljes hosszúságú változatai is elérhetők a mai napig.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb