Szegedi Arcok

Első, második, harmadik – szinte mindent vitt a szegedi Reök-Delimo Cukrászda kettőse, akik három díjjal térhetnek haza a Magyarország Tortája és Magyarország Cukormentes Tortája versenyekről

Egészen elképesztő teljesítménnyel térhet vissza Szegedre a Reök és Delimo Cukrászdák különítménye, akik a ma délelőtt 11-kor, a Parlamentben megrendezett díjátadón a dobogó mindhárom fokára felállhattak. A szegediek Zöldmálna nevű tortája az első, a Fűszeres Vilmos pedig a második helyet szerezte meg a Magyarország Cukormentes Tortája versenyen, míg Fekete Gyöngy névre keresztelt alkotásuk a harmadik lett a Magyarország Tortája versenyen.

Az eredményeket ma délelőtt Budapesten, az Országház Vadásztermében tartott sajtótájékoztatón hirdették ki, ahol az augusztus 20-i programok mellett bejelentették a legrangosabb hazai cukrászati díjak győzteseit is.

RÓZSA ÉS PISZTÁCIA, MANDULÁS ÍZVILÁG, VILMOSKÖRTÉVEL

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt 13. alkalommal rendezte meg az Erős Antónia által létrehozott Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Ipartestület.

A 2024-es év győztese a Reök és Delimo páros Zöldmálna nevű tortája lett, amely mindössze 232.4 kcal energiát és 10.5 g szénhidrátot tartalmaz szeletenként.

A pisztácia, málna és rózsa külön-külön már nagy sikereket arattak, azonban ebben a tortában tökéletes kompozícióként állnak össze! A torta piros, mint a málna, zöld mint, a pisztácia és ragyogó és elegáns, mint a rózsa. A habkönnyű remekműben a színekkel játszanak, az üde zöld pisztácia mousse kellemes ízét az élénk piros málnazselé savassága egészíti ki, és a rózsavíz teszi még különlegesebbé – hangzott el az átadón, ahol azt is kiemelték, hogy a cukorbetegek számára is jó választás lehet.

Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

A második helyezett Fűszeres Vilmos szintén a Reök Palotában működő cukrászműhely kollégáinak, Domonkos Noéminek és Novák Ádámnak az alkotása. Mint nyilatkozták, ízvilága a mandula köré épül, ami többféleképpen is megjelenik benne. Héjas mandula lisztként a piskótában, magként a ropogós rétegben, illetve pasztaként a krémben. A mandulához a vilmoskörtét párosították, amit különböző fűszerekkel ízesítettek, mint például a kardamom, vanília és gyömbér.

A HARMADIK HELY IS SZEGEDRE KERÜLT

A szegediek a dobogó harmadik fokára is felállhattak ma, az utóbbit a Magyarország Tortája versenyen tehették meg, melynek idei témaköre a „Szuperélelmiszer” volt. A szervező Magyar Cukrász Ipartestület célja az volt, hogy a gazdag beltartalmi értékekkel rendelkező magyar alapanyagokra hívják fel a figyelmet. A harmadik hely – hasonlatosan a fent említett Magyarország Cukormentes Tortája verseny első és második helyezéséhez – Szegedre került, a REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház Fekete Gyöngy tortájának képében.

A FEKETE RIBIZLI ÉS A FEKETE SZEDER SZERELME

„A Fekete gyöngy elnevezést a tortában felhasznált két gyümölcsről, a fekete ribizliről és a fekete szederről kapta, mivel a termésük alakja és formájuk hasonlít a gyöngyre. A „Szuperélelmiszerek” kosarakból három alapanyag jelenik meg a tortában: a feketeribizli, a fekete szeder és a mogyoró. Mogyoróból kétfajta is megtalálható a tortában, az egyik a törökmogyoró, másik pedig a piemonti mogyoró. Törökmogyoróból a ropogós grillázs réteg, valamint a piskóta készült. Piemonti mogyoróval pedig a vajkrémet készítjük. Plusz textúraként a karamell is megjelenik a tortában. A tetején lévő áthúzóba timur bors is került” – nyilatkozta a harmadik helyezett Fekete Gyöngy tortáról Domonkos Noémi és Novák Ádám, a Reök és Delimo cukrász-párosa.

A győztes termékeket az Államalapítás Ünnepe előtt, augusztus 19-én lehet majd első alkalommal megvásárolni az arra kijelölt cukrászdákban, így természetesen a Reök és Delimo Kézműves Cukrászdákban is.

Az ünnepségen mi is ott voltunk, az élőnkben visszanézheted:

Fotók: Egy Csepp Figyelem Alapítvány

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb