Közélet

Lázár János döntött: további 1500 vasutas és autóbuszos dolgozó kaphat hőségpénzt

“Egyeztettünk a MÁV csoport szakszervezeteivel és döntöttem: további vasutas és autóbuszos dolgozók kaphatnak hőségpénzt. Most azonban a szakszervezeteken a sor, hogy közös nevezőre jussanak – kik kapjanak fizetés kiegészítést” – közölte Lázár János a közösségi oldalán, miután a héten kiderült, hogy nem aratott osztatlan sikert a 200 ezres hőségpénz, hiszen forrnak az indulatok, mert nem jut mindenkinek.

Mint megírtuk, Lázár János építési és közlekedési miniszter pár napja jelentette be, hogy a MÁV-csoport több mint 33 ezer munkatársa, a mozdony- és buszvezetők, jegyvizsgálók, pályamunkások, forgalmisták, karbantartók és szerelők augusztus 15-ig a fizetésükön túl nettó 200 ezer forint, egyszeri, SZÉP-kártyára utalt összeget kapnak. Hiszen az elmúlt hetek hősége megmutatta, hogy „tud olyan meleg lenni, amit nem bírnak a sínek, a mozdonyok és a járművek”, de „nincs az a kánikula, amit a MÁV-os kollégák ne bírnának”.

SOKAN NEM TARTOTTÁK FAIRNEK

Ezek után Meleg László, a Vasutasok Szakszervezetének vezetője a HVG-nek elküldött közleményében azt írta, hogy levélben fordultak a miniszterhez, és nem asszisztálnak a vasutasok egymás ellen fordításához. Lázár bejelentése ugyanis „bombaként robbant” a vasutasközösségben, sokan nem tartják fairnek, hogy a jutalmazást a miniszter attól teszi függővé, ki dolgozik terepen mint „fizikai munkás”. “Mi lesz azokkal, akik a 33 fokos irodában ülnek, akik adminisztrációs, logisztikai feladatokkal segítik a terepen dolgozó munkatársakat?” – kérdi a szakszervezet. 

LÁZÁR JÁNOS ÚJABB DOLGOZÓKNAK ADNA HŐSÉGPÉNZT

Lázár János ezek után ma azt posztolta a közösségi oldalára, hogy egyeztettek a MÁV csoport szakszervezeteivel és arról döntött, hogy további vasutas és autóbuszos dolgozók kaphatnak hőségpénzt. Ez azonban, ahogy írta: “egy dolog nem változhat: ez a pénz a frontvonalban szolgálatot teljesítő fizikai dolgozóknak jár, nem a vezetőknek, vagy a hűtött irodákban dolgozó munkavállalóknak.”

TOVÁBBI 1500 DOLGOZÓ KAP EXTRA JUTTATÁST

Lázár kiemelte, hogy nemrég arról döntött a kormány, hogy rendkívüli, 200 ezer forintnyi juttatással köszönik meg a MÁV-VOLÁN-csoport fizikai dolgozóinak azt, hogy az extrém hőhullám ideje alatt is tartották a frontot, és a múltból örökölt, drámai pályaállapotok és járműhelyzet ellenére mozgásban tartották az országot. “A döntést a szakszervezetek nem támogatták, több pénzt és így több dolgozó fizetés kiegészítését kérték. A követelésüket megértettem, ezért azt javaslom, hogy további 1500 munkatárs kapjon nettó 200 ezer forintos egyszeri, juttatást. A konkrét munkakörökre és személyekre a szakszervezetektől várom a javaslatot.”

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb