Sport

Kiegyenlítettebbé válhat a versenyfutás a Szeged és a Veszprém között az NB I-ben, mindkét élklubnál edzőváltás és jelentős játékosmozgás történt

Kiegyenlítettebbé válhat a versenyfutás a Veszprém, valamint a Szeged csapata között a férfi kézilabda NB I szombaton rajtoló új idényében, mivel mindkét élklubnál edzőváltás és jelentős játékosmozgás történt a nyári szünetben.

Azt már tavaly májusban tudni lehetett, hogy Kárpáti Krisztián szegedi megbízatása csak egy idényre szól, és idén nyáron a svéd Michael Apelgren veszi át a helyét. A tréner a párizsi olimpia után érkezett új csapatához, miután hazája válogatottjának másodedzőjeként negyeddöntős volt Franciaországban.

BOMBAC, IMSGARD ÉS STEPANCIC IS A TÁVOZÓK KÖZÖTT

Szegedről távozott többek között Carlos Molina, Dean Bombac, Emil Kheri Imsgard, Luka Stepancic, Matej Gaber, Miguel Martins és Szita Zoltán. Az érkezők között van a Bajnokok Ligája-győztes, német bajnok irányító, az izlandi Janus Dadi Smárason, az Európa-bajnok svéd kapus, Tobias Thulin, a kétszeres világbajnoki ezüstérmes norvég jobbátlövő, Magnus Röd, valamint a francia beálló, Jérémy Toto, a szerb irányító, Lazar Kukic és a svéd balátlövő, William Bogojevic.

VISSZAHÓDÍTJÁK A KUPÁT

A szegediek a Kasselben rendezett felkészülési tornán a Sipos Adriánt foglalkoztató német MT Melsungent 27-23-ra, a lengyel bajnokságban és kupában is ezüstérmes Industria Kielcét 33-26-ra verték. Az új bajnokság első mérkőzésén, szombaton 17 órától a QHB-Egert fogadják. Kiss Bence cégvezető augusztus elején leszögezte: az új idényben visszahódítanák a bajnoki címet és a Magyar Kupát, illetve minél előbb szeretnének bejutni a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe.

A VESZPRÉMNÉL IS VOLTAK VÁLTOZÁSOK

Még a szegedinél is komolyabb változások történtek a bajnoki és Magyar Kupa-címvédő Veszprémnél, ugyanis májusban távozott a cégvezető Sevinger Zsolt, júniusban Csík Zoltán helyett Bartha Csaba lett a csapatot működtető Veszprém Handball Team Zrt. vezérigazgatója, ezt követően nem hosszabbították meg Momir Ilic vezetőedző és Gulyás Péter másodedző szerződését. Az új szakvezető a Barcelonával háromszoros BL-győztes spanyol Xavier Pascual Fuertes lett. Távozott a névadó főtámogató Magyar Telekom Nyrt., amelynek szerepét a 4iG Nyrt. vette át. A bakonyiak az idei év hátralévő részében Veszprém HC, januártól ONE Veszprém néven szerepelnek.

A NÉGYES DÖNTŐBE MENNE A VESZPRÉM

A keretből olyan alapemberek távoztak, mint Andreas Nilsson, Kentin Mahé és Omar Jahja. Érkezett az Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes horvát irányító, Luka Cindric és honfitársa, a beálló Nikola Grahovac. Bartha elmondása szerint a következő szezonban a bajnoki cím és a Magyar Kupa-elsőség megvédése a cél, a Bajnokok Ligájában pedig a négyes döntőbe jutás a minimális elvárás.

ÖT EGYÜTTESNÉL VOLT EDZŐVÁLTÁS

A Szeged és a Veszprém mellett további öt élvonalbeli együttesnél volt edzőváltás. A legutóbb bronzérmes Tatabányánál a január 3-án kinevezett szerb Dragan Djukicot – akinek a szerződése 2026 nyaráig szólt – a játékosként 131-szeres spanyol válogatott, BL-győztes, világbajnoki bronz- és Eb-ezüstérmes Cristian Ugalde váltotta. Nagy meglepetésre jelentősen csökkent a magyar játékosok száma a keretben, hiszen távozott többek között Ancsin Gábor, Győri Mátyás, Juhász Ádám, Pergel Andrej, Vajda Huba és Vilovszki Uros, valamint Josip Peric is, az érkezők viszont szinte kizárólag külföldiek.

AZ ARANYÉRT MEHET A SZEGED ÉS A VESZPRÉM

Az erőviszonyok alapján az aranyéremért idén is Veszprém-Szeged versenyfutás várható – legutóbb 2001-ben fordult elő, hogy nem ez a két csapat végzett az első két helyen -, a bronzéremért pedig ismét a Tatabánya és a Ferencváros küzdhet a legnagyobb eséllyel. A fővárosiaktól távozott Imre Bence (a német THW Kielhez), Bognár Alex (a szlovén Celjéhez) és Balogh Zsolt, érkezett viszont Ancsin Gábor és Győri Mátyás is. A mezőny üde színfoltja lehet az újonc Győr, amely ETO University Handball Team néven indul, hiszen leigazolta például Balogh Zsoltot, a szlovén Dean Bombacot, Dörnyei Boriszt, Fazekas Mátét, Milos Bozovicot, Vajda Hubát és Vilovszki Urost is.

A Veszprém és a Szeged a csongrádiak otthonában november 16-án találkozik egymással, a bakonyiak pályaválasztásával pedig április 18-án játszanak.

KÉT HÓNAPOS SZÜNET LESZ

A bajnokság december 13. és február 7. között szünetel a januári Európa-bajnokság miatt. Az alapszakasz utolsó két fordulójának mérkőzéseit azonos napon és időpontban – május 18-án 18 órától, illetve május 25-én 18 órától – kell lejátszani. A férfiaknál az alapszakaszt bajnoki döntő követi, amely az egyik csapat második győzelméig tart. Az alapszakasz első helyezettje játszhatja otthon az első, és szükség esetén a harmadik meccset.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb