Mindenmás

Drasztikus változást figyeltek meg: úgy felperzselte az idei nyár a Kárpát-medencét, hogy még az űrből is látszik

Felperzselte a Kárpát-medencét a forró, száraz nyár, és ezt még az űrből is látni lehet, írja az Időkép a NASA Terra/MODIS műholdfelvételei alapján.

AUGUSZTUSRA SZINTE FÉLSIVATAGI ÁLLAPOTBA KERÜLTÜNK

A NASA felvételein jól látszik, hogy június elején – amikor még több csapadék esett – zölden virított a Kárpát-medence. A július azonban meghozta az első nagy hőhullámokat, és esőből is egyre kevesebb érkezett, így augusztusban már szinte félsivatagi állapotba kerültünk. A növényzet kiégett, a zöld színből pedig egyre inkább világos barnába alakult át a Kárpát-medence műholdképe, írta meg a Telex.

ÓRIÁSI AZ ASZÁLYKÁR

Mint a lap felidézte, az idei nyár sok szempontból kivételes volt: ez volt például az elmúlt 154 év legextrémebb júliusa, miközben 13 hónapja dőlnek meg világszerte a hőmérsékleti rekordok extrém forróság és szárazság miatt. Itthon a napi melegrekordot Kelebiában mérték, 40,7 fokkal. A forróság és a szárazság a mezőgazdaságot is hátrányosan érinti, eddig idén alsó hangon 350 milliárd forintos aszálykár keletkezett Magyarországon.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Képek forrása: Időkép.hu / NASA

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb