Mindenmás

Szenved Szeged a szárazságtól – látványos fotón mutatjuk, mekkora a baj

Roppant beszédes, és egyben megdöbbentő fotókat kaptunk olvasónktól, Pétertől, aki májusban, majd szeptemberben is készített egy-egy képet Tarjánban. A két fotót egymás mellé illesztve jól látszódik, hogy míg májusban szépen zöldellt a frissen bevetett fű és a fák lombkoronája a nemrég átadott Gyevi parkban, addig mostanra kiszáradt minden, jelenleg a por az úr a területen. Hetek óta tart a kánikula a térségünkben és rettentő nagy az aszály, amit a szegedi közparkok is megsínylenek.

EGYKOR EGYHÁZI TEMETŐ VOLT, PARK LETT

A fent is említett hányatott sorsú terület egykor egyházi temető volt és lakópark céljára értékesítették, de néhány éve az önkormányzat megszerezte a garázsok közötti részt, így a környék lakóinak régi kérését teljesítve közparkká alakították. Sétányok kiépítése, növénytelepítés és emlékmű építése volt a cél, és mindez 107 millió forintba került. Nos, a park így nézett ki még májusban, itt is jól látszódik, hogy a szép zöld a terület:

MÉG AZ ŰRBŐL IS LÁTSZÓDIK AZ ASZÁLY

Egyébként nem csak Szeged szenved, hanem az egész Kárpát-medence, felperzselte a térséget a forró, száraz nyár, és ezt még az űrből is látni lehet. A NASA felvételein is jól látszik, hogy június elején – amikor még több csapadék esett – zölden virított a Kárpát-medence. A július azonban meghozta az első nagy hőhullámokat, és esőből is egyre kevesebb érkezett, így augusztusban már szinte félsivatagi állapotba kerültünk. A növényzet kiégett, a zöld színből pedig egyre inkább világos barnába alakult át a Kárpát-medence műholdképe. Az idei nyár sok szempontból kivételes volt: ez volt például az elmúlt 154 év legextrémebb júliusa, miközben 13 hónapja dőlnek meg világszerte a hőmérsékleti rekordok extrém forróság és szárazság miatt. Itthon a napi melegrekordot Kelebiában mérték, 40,7 fokkal. A forróság és a szárazság a mezőgazdaságot is hátrányosan érinti, eddig idén alsó hangon 350 milliárd forintos aszálykár keletkezett Magyarországon.

A HÉTVÉGÉRE JÖHET FELFRISSÜLÉS

Az előrejelzések szerint a kánikulának a hétvégén lesz vége. Egy sekély ciklon közelít majd meg bennünket, de ekkor még csak helyenként enyhíthetik záporok, zivatarok a szárazságot és a hőséget. A csúcshőmérsékletek 27 és 34 fok között alakulhatnak.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb