Mindenmás

Nagyon jó hírünk van az autósok számára: 3 éves mélyponton az olajár, a lefelé tartó esés felgyorsult

A nemzetközi olajár 2021-es szintre csökkent. A háború és az orosz olaj elleni szankciók hatása eltűnt, az OPEC is hiába csökkentette kitermelését. A kereslet nem nő már gyorsan, a független kitermelők exportja annál inkább -szúrta ki az Economix.

Pénteken a hetek óta lefelé tartó olajár esése felgyorsult: az amerikai könnyűolaj, a WTI 68 dollárig esett, az Európában meghatározó Brent 71 dollárra csökkent. Heti zárásban ilyen alacsony árat az elmúlt közel 3 évben nem láthattunk, 2023 közepén egyszer szúrt le rövid időre 70 dollárig az ár, de akkor azonnal fel is pattant onnan.

AZ ÁRESÉS TÖBB SZEMPONTBÓL IS JELENTŐS

Brent olaj ára hordónként dollárban, 3 év. Forrás: Economix/stooq.com

Ez az áresés több szempontból is jelentős. Egyrészt jól látszik a grafikonon, hogy az árból ezzel kikerült nem csak az orosz-ukrán háború és az orosz olajjal szembeni szankciók áremelő hatása, de még a háború orosz megindítását megelőző két hónap feszültsége és ideges várakozása is. A másik lényeges tényező, hogy az OPEC+, vagyis az olajexportáló országok szövetségének 12 tagja és a velük átmenetileg együttműködő országok azért vezettek be önkéntes, vagyis nem minden tagra kötelezően kiterjedő kitermelés-visszafogást, hogy a Brent árát 75 dollár fölött tudják tartani.

FELOLDOTTÁK A KITERMELÉS VISSZAFOGÁSÁT CÉLZÓ INTÉZKEDÉSEKET

Természetesen azt még nem tudhatjuk, hogy ez az árszint most tartósan elesett-e, de egyre nagyobb az esélye annak, hogy nem tud majd érdemi időre visszakapaszkodni oda az ár, ahhoz valamilyen érdemi változásra lenne szükség a kereslet és a kínálat jelenlegi arányaiban. Márpedig az OPEC+ 8 tagja az összesen napi 2,2 millió hordós önkéntes napi kitermelés-visszafogást átmeneti jelleggel vezette be, a terv az volt, hogy ezt fokozatosan, több lépésben megszüntetik idén ősztől.

A VÁLTOZÁS SZELE WASHINGTONTÓL ÉS PEKINGIG, AVAGY AZ AMERIKAI ELNÖKVÁLASZTÁS ÉS A KÍNAI IMPORT CSÖKKENÉSE

Ezt ők alapvetően azzal indokolták, hogy a kínai import elmarad a várttól a kínai gazdaság gyengélkedése miatt, ugyanakkor lehet egy olyan racionális ok is a háttérben, hogy az amerikai elnökválasztási kampány önmagában is befolyásolja az olajárat, mégpedig lefelé, hisz a mindenkori újraválasztásért küzdő elnök, illetve jelen esetben a jelöltséget átvevő alelnök célja az, hogy leszorítsa a benzinárat az USA-ban, miután ennek kiemelt, az európainál sokkal nagyobb jelentősége van a kampányban.

NA DE MI A HELYZET AZ OPEC-NÉL?

Hogy ez a hatás ténylegesen mennyire játszik szerepet, az látszani fog a piacon az elnökválasztás után, bár lehet, hogy az OPEC+ a kitermelés növelését úgy időzíti, hogy amikor múlik ez a hatás, rögtön piacra lépjen a megnövelt mennyiséggel. A szervezet ugyanis bizonyos tekintetben szorult helyzetben van: a kitermelés visszafogásának fenntartásával tartósan nem tudja fenntartani az árat, mivel a teljes olajkitermelés 60 százalékát adó független kitermelő közül aki csak tudja, növeli a felszínre hozatalt és az exportot.

A SZOMSZÉDBAN ZAJLÓ HÁBORÚ, SAJNOS FELÜLÍRTA A KLÍMAVÉDELMET

Az orosz támadás után visszaszorult a klímavédelmi szempont a kitermelésben, és elsődleges prioritás lett az ellátásbiztonság úgy, hogy közben az orosz olaj exportját minél inkább igyekeznek visszaszorítani, hogy az orosz bevételek, melyekből a háborút finanszírozzák, visszaessenek. Az orosz olaj jelentős része így is utat talál a piacra, ha egyre nehezebben is, de az már látszik, hogy más kitermelők bőven kitöltik az orosz export csökkenése által keletkező űrt.

GEOPOLITIKAI FÉLELMEK, ELŐREHOZOTT KERESLET ÉS A KERESLET-VISSZAFOGÁS

Az elmúlt egy év folyamataiban a közel-keleti események is szerepet játszottak. A tavaly óta zajló gázai háború, olyan aggodalmat keltett a piacon, hogy a konfliktus kiterjedése gátolhatja a közel-keleti olajexportot, vagy az olaj szállítását a Szuezi-csatornán. Ezek a félelmek végül alaptalannak bizonyultak. A geopolitikai félelmek így a kereslet egy részét előre hozhatták, a vevők az olajellátás akadozásától vagy a magasabb áraktól félve bevásároltak, így az előrehozott kereslet most hiányzik a piacról. Ez egy átmeneti hatás, ugyanakkor az látszik, hogy a Brent típus árának 75 dollár felett tartásához masszív kereslet-visszafogás szükséges, melynek jó részét eddig Szaúd-Arábia vállalta magára, miközben így az OPEC+ aránya fokozatosan csökken a világ teljes exportján belül. Ennek fenntartása egy szinten túl már nem érdekük, vélhetően inkább elfogadnak egy tartósan alacsonyabb árszintet magasabb kitermelés mellett.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb