Közélet

Traktorokkal, autókkal vonultak Ásotthalomról Szegedre a gazdák: szerintük a súlyos aszályos időszakban nem kaptak elég támogatást

Az Ásotthalmi polgármesteri hivataltól indult és Szegedre a kormányhivatal elé vonult a több száz járműből álló tüntető menet. A Mi Hazánk mozgalom szerint a kormány cserben hagyta a gazdákat, akiket rendkívül nehéz helyzetbe hozott az aszályos időszak és az elsivatagosodás.

Mivel a rendőrség csak 50 traktor részvételét engedélyezte a felvonuláson, így rengetegen érkeztek személyautókkal. Több mint 2 kilométeres kocsisor vonult végig az 55-ös főúton, Ásotthalomtól egészen Szeged belvárosáig. 

DÓCS DÁVID SZERINT A GAZDASÁGOK EGYHARMADA TÖNKREMENT

A Kormányhivatal előtt felállított színpadon Dócs Dávid, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője, a Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának tagja arról beszélt, hogy idén kontinensünk egyik legforróbb területe a Kárpát-medence volt. Felhívta a figyelmet arra, hogy a folyószabályozás is hatással van a klímára. A képviselő elmondta, hogy a gazdaságok harmada tönkrement, az utóbbi egy évben pedig minden ötödik felhagyott a tevékenységével. A háztáji gazdálkodásra használt területek mérete 103000-ről 3000 hektárra esett, ami 97%-os csökkenés- tudtuk meg a hozzánk eljuttatott közleményből.

TOROCZKAI LÁSZLÓ A MI HAZÁNK MOZGALOM ELNÖKE EGY PETÍCIÓT ADOTT ÁT A KORMÁNYHIVATALNAK

A Mi Hazánk elnöke a demonstráció végén átadta a párt petícióját a kormányhivatal megbízottjának, aki ígéretet tett rá, hogy a kormány tárgyalni fog a Mi Hazánk javaslatairól, amelyek egyenesen a gazdáktól érkeztek. A követelések a következők:

  • Felelős és átlátható vízgazdálkodást.
  • A Dunán és Tiszán lefolyó vízmennyiséget a természetes talajba való vezetéssel és mesterséges módon is meg kell fogni, fel kell használni.
  • Az ezzel kapcsolatos beruházások kiemeltek legyenek, nyilvános költségvetésekkel.
  • Létre kell hozni egy vízgazdálkodást felügyelő parlamenti bizottságot.
  • Tartsanak lakossági fórumokat az érintett területeken. Vonják be a gazdákat és a lakosokat a tervezésbe és beruházásba.
  • Tegyék rendbe a meglévő csatornákat, ahol szükséges, építsenek újat, illetve zsilipeket.
  • A korábbi vízjárta területeket minősítsék újra vízjárta területekké.
  • Konkrét és folyamatos tájékoztatást a vízállásról.
  • Az ökológiai és öntözési vízkivitel összehangolása.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb