Közélet

Elérte az árvíz Budapestet, kedd éjszaka hatályba is lépett az árvízrendelet

Szerdára virradóra behatolt az árvíz Budapestre, a rakpart már teljesen víz alatt van. Mindezek mellett megjelent kedden a Magyar Közlönyben a kormány rendelete is „az összehangolt védelmi tevékenység elrendeléséről és annak keretében meghatározott intézkedések bevezetéséről”.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt döntés a Magyarország folyóin levonuló súlyos és elhúzódó árhullám miatt a védelmi és biztonsági szervezetek, a közigazgatási szervek védelmi feladatainak koordinálása és összehangolása céljából az ország egész területére összehangolt védekezést rendelt el.

ÖSSZEHANGOLT VÉDELMI TEVÉKENYSÉG

Az összehangolt védelmi tevékenységet (a műveletek irányítását, a védelmi és biztonsági szervezetek, illetve közigazgatási szervek védekezéssel összefüggő tevékenységét) a katasztrófák elleni védekezésért felelős miniszter hangolja össze. Pintér Sándor belügyminiszter munkáját segíti az operatív törzs, amely a katasztrófavédelmi koordinációs szerv bázisán, annak feladatait is ellátva működik. A rendelet kihirdetése napján 22 órakor lépett hatályba, 2024. szeptember 24-én hatályát veszti.

Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével hétfőn kora reggel a BM Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban már ülést tartott az árvízvédelmi operatív törzs. Meghallgatták a védekezésben érintett valamennyi állami szerv vezetőjének jelentését.

A mostani döntés korántsem formális, ugyanis a vízgazdálkodásról szóló törvény szerint az árvíz elleni védekezés országos irányítása a vízügyi igazgatási szervek (Országos Vízügyi Főigazgatóság) irányításáért felelős miniszter, tehát Lantos Csaba, míg a saját szervezettel védekező települések által fenntartott műveken közigazgatási határokon belül — a vízügyi igazgatási szerv szakmai irányításával — a polgármester (Budapesten Karácsony Gergely főpolgármester), illetve hivatala feladata – írja a 24.hu.

ELÉRTE A BUDAPESTI RAKPARTOT A DUNA

Mindeközben az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Facebookon tett közzé új képet szerda reggel az árvíz budapesti állapotáról. A felvételek szerint már a rakpart is víz alá került, Pestet és Budát pedig hatalmas szélességben szeli át a Duna.

ORBÁN VIKTOR SZERINT MEGKEZDŐDÖTT A VÉDEKEZÉS LEGKOMOLYABB SZAKASZA

Megkezdődött az árvízi védekezés legkomolyabb és legnehezebb szakasza, ami a számítások szerint jövő hét csütörtökig tart – közölte a miniszterelnök sajtótájékoztatón szerdán, Budapesten. A dunai árhullám Dévénynél tart, Budapesten várhatóan szombat délután, este tetőzhet a folyó a 2013-as vízállásnál 40-50 centiméterrel alacsonyabban, 846 centiméteren; a budapesti rakpartokat valamikor a jövő hét közepén nyithatják újra – mondta a miniszterelnök szerda reggel Budapesten sajtótájékoztatón. Orbán Viktor közölte, a védekezésben résztvevők rendkívül magabiztosan és szervezetten végzik a munkájukat. Orbán Viktor ismertetése szerint a Lajta csütörtökön Mosonmagyaróvárnál fog tetőzni a valaha mért legmagasabb vízszintet megközelítve. Közölte, jelenleg 544 kilométer hosszúságban folyik árvízi védekezés a Dunán, a Lajtán, a Rábán és a Marcalon. Hozzátette: az árvízvédelmi operatív törzs reggeli ülésének egyik legfontosabb pontja az volt, hogyan biztosítsák az önkormányzati és az állami védekezés összehangolásának legoptimálisabb formáját.

A HÉTVÉGÉN TETŐZIK A FOLYÓ

Hétvégén tetőzhet a Duna Budapesten, de akár 3-4 métert is emelkedhet addig Pest megyében és délebbre. A fentebbi szakaszokon már korábban, csütörtökön tetőzhet a Duna, durván egy méter emelkedéssel átlagosan. Budapestet és a vármegyét várhatóan hétvégére éri el az árhullám csúcsa. Ma reggel az Országos Vízjelző Szolgálat 585 cm-t mért Budapesten, ami hétvégéig még közel három métert emelkedhet. Előreláthatólag a folyó szombat este tetőzhet 850 cm-en – írja az Időkép.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb