Mindenmás

Egészen különleges kiképző repülőgép hasított el a városunknál, sőt, Szegeden is szállt fel!

“Három perce repült el fölöttünk egy vadászrepülő, déli irányból” – írta dél körül Gyöngyi olvasónk, aki Szegeden, Gyulatelepnél észlelte a nem mindennapi látványt. Mint megtudtuk, Aero Vodochody L-39 Albatros típusú kiképző repülőgép hasított el városunk felett, sőt, Szegeden is szállt fel.

De, hogy mit keresett itt? A válasz nagyon egyszerű, ugyanis az elmaradt Szeged International Airshow-ra érkezett a repülőgép, viszont a tulajdonos csak most jött érte. A repülőgép a Flightradar24 szerint Szeged után

  • Tompa felett is járt,
  • majd Mélykút
  • és Baja felé vette az irányt,
  • Bátaszék után megfordult
  • és Bátaapáti felé repült,
  • végül pedig Horvátország felé hagyta el az országot.

CSEHSZLOVÁK GYÁRTMÁNYÚ REPÜLŐGÉP

Az L–39 Albatros egyébként a csehszlovák Aero Vodochody vállalat által gyártott kiképző repülőgép. Azt írják róla, hogy felfegyverzett harci változatát is gyártották. Az 1970-es évek elejétől az L–29 Delfint váltotta le, és a Varsói Szerződés alapvető kiképző repülőgépévé vált. Továbbfejlesztett változata az L–59 Super Albatros, az ezt követő L–159 ALCA, valamint az L–39NG. A legyártott 2800 darabos összmennyiségből a többség – több mint 2000 darab C altípus – a Szovjetunióba repülőcsapataihoz került, ők az L–29-est váltották le velük. Az országba kiutazó magyar, valamint a többi külföldi pilótát is ezen a típuson képezték ki, mielőtt a SZU-tól megrendelt vadászrepülőgépeken (MiG–21, MiG–23 stb.) folytatták volna a tanulást. Ma már csak 500 db gép maradt üzemképes.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb