Közélet

Szivárog a víz a váci börtönbe, az elítélteket kutyákkal figyelik, míg a homokzsákot töltik

Szivárog a víz a váci börtönbe. Az érkező árhullám a börtönt és a fogvatartás rendjét, biztonságát nem veszélyezteti, a zárkák biztos távolságban helyezkednek el az érintett területtől – tájékoztatta az Indexet a Váci Fegyház és Börtönnel kapcsolatban a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága. Az ország egyik legszigorúbb fegyházában az elítélteket kutyákkal figyelik, míg a homokzsákot töltik.

KÖZVETLENÜL A DUNA – PARTON HELYEZKEDIK EL A BÖRTÖN

A Dunán levonuló árhullám a büntetés-végrehajtási szervezet 31 intézete közül egyedül a Váci Fegyház és Börtönt veszélyezteti, hiszen az épület festői környezetben, közvetlenül a Duna-parton helyezkedik el. A büntetés-végrehajtás munkatársai és a fogvatartottak jelenleg is folyamatosan dolgoznak, országszerte több százan veszik ki részüket az árvízhullám megfékezésében. Az elmúlt napokban már több mint 90 ezer homokzsákot töltöttek meg, és szállítottak el a legszükségesebb helyekre, írta meg az Index.

PÉNTEKEN ELÉRTE AZ ÁR A BÖRTÖN TERÜLETÉT

Mivel a Váci Fegyház és Börtön közvetlenül a Duna-parttal határos, a büntetés-végrehajtás munkatársai a védvonal megerősítésével felkészülten várták az egyre növekvő árhullámot, amely pénteken már elérte a börtön területét.

CSAK AZ INTÉZMÉNYEN BELÜL VETTEK RÉSZT A RABOK A VÉDEKEZÉSBEN

A legsúlyosabb bűncselekményekért ülnek itt az elítéltek, jellemzően életellenes bűncselekményekért zárták be őket. A fő szabály szerint fegyházban kell végrehajtani azokat az ítéleteket, ami tényleges életfogytig tartó vagy a három évnél hosszabb tartamú szabadságvesztéssel jár. Fontos kiemelni, hogy az itt fogvatartott rabok közül senki sem mehetett ki a gátakra segíteni, csak az intézményen belül segíthették a védekezést, parancsra, nem önkéntes alapon. Itt mindenki csak engedéllyel és felügyelet mellett járkálhat, tette hozzá az Index.

ELÉRTE A VÍZ, DE AZ ÉPÜLETET NEM FENYEGETI A DUNA

Az ár megközelítette a több ezer homokzsákból álló védművet, amelyet a büntetés-végrehajtás munkatársai és a fogvatartottak az elmúlt napokban fáradhatatlanul építettek. A börtön Duna-parthoz legközelebb eső területét már elérte a víz, de az épületet jelenleg nem fenyegeti a Duna. Az érkező árhullám a börtönt és a fogvatartás rendjét, biztonságát nem veszélyezteti, a zárkák biztos távolságban helyezkednek el az érintett területtől. 

A kemény munka eredménye 4 nap alatt 40 ezer homokzsák lett, amelyből 20 ezer a várost, míg 18 ezer az intézetet védi. A fennmaradó 2 ezer zsák tartalékként lett deponálva.

A váci védekezés hatékonyságát jól mutatja, hogy gumicsizmával minden terület megközelíthető, egyelőre a víznyomást a gát minden szeglete bírja. Egy váci lakost sem kellett kitelepíteni, a közüzemi szolgáltatásokhoz maradéktalanul működnek.

AZ SZTE KUTATÓI A DUNAI HULLÁMTÉR ÁRVÍZI SZINTEKRE GYAKOROLT HATÁSÁT VIZSGÁLJÁK

A Szegedi Tudományegyetem Földrajz- és Földtudományi Intézetének kutatói is részt vettek abban a Duna egészét érintő kutatásban, amely a folyó menti hullámterek árvizekre gyakorolt hatását is vizsgálta. A mostani árvíz előtt a Natural Hazards című rangos szaklapban megjelent közleményük rávilágít arra, hogy a Középső-Dunán, mely a magyarországi és a szerbiai szakaszt foglalja magába, a felsőbb szakaszokhoz képest azonban elenyésző a hullámterek árvízi szintekre gyakorolt hatása. Megoldást is javasolnak a szakemberek a kutatási eredmények alapján.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb