Közélet

Ma Mohácsnál tetőzik a Duna! Orbán Viktor az utolsó árvízinfón: “megyek a vízzel én is, de a határnál visszafordulok”

„Remélem, hogy hosszabb ideig ma látjuk egymást utoljára” – így kezdte kedd reggel Orbán Viktor miniszterelnök az utolsó árvízinfót. Ma ugyanis Mohácsnál tetőzik a Duna, majd – ahogy Orbán fogalmazott – kikísérjük a vizet.

A miniszterelnök az időjárással folytatta, mint mondta, biztató a helyzet, hiszen ugyan lesz csapadék, de az nem befolyásolja az árhullám levonulását. Az apadás gyors ütemben zajlik, az operatív törzs holnaptól nem fog olyan intenzíven dolgozni, mint az elmúlt napokban.

AZ A JÓ, HA MINÉL TÖBB ÖNKÉNTES VAN

Orbán ezután számadatokat közölt, például azt, hogy Győrnél 221 centimétert apadt a Duna, illetve tegnap már 2600 emberrel kevesebbre volt szükség az árvízi védekezésnél. A miniszterelnök azt is fontosnak tartotta elmondani, hogy kiszámolta, szeptember huszadika óta hány kilométert gyalogoltak összesen a vízügyi szakemberek (5500), majd hozzátette, hogy ő maga 1687 kilométert tett meg, igaz, részben autóval. Az önkéntesek számáról viszont azt mondta, hogy arról „nem nyitunk vitát, sokan voltak, az a jó, ha minél többen vannak”.

MEGVIZSGÁLJÁK, HOGY HOL KELL GÁTAKAT ÉPÍTENI

Ezt követően újságírói kérdésekre válaszolva Orbán közölte, hogy kormány a közelgő háromnapos kihelyezett kormányülésen meg fogja vizsgálni – amennyiben a vízügyi kollégák addig benyújtják a terveket –, hogy a jövőben hol kell mobil gátakat építeni. „Nem olcsó dolog mobil gátat építeni, de nem is vágja földhöz a magyar államháztartást” – jelentette ki. Arra a kérdésre, hogy kedden Orbán ellátogat-e Mohácsra, azt válaszolta: „Megyek a vízzel én is, az ellenfeleimnek mondom, hogy a határnál visszafordulok.”

AMIT MEGOLDUNK, AZ VAN MEGOLDVA

Orbán az uniós árvízkárokra vonatkozó támogatásokról azt mondta, hogy a magyarok mindig csak magukra számíthatnak, „amit megoldunk, az van megoldva”, de arra nem tért ki, hogy mekkora összeget kíván Magyarország lehívni a forrásokból. Szintén újságírói kérdésre Orbán a fővárosnak ígért, ám egyelőre még blokkolt hatmilliárdos, a Lánchíd felújítására vonatkozó támogatásról azt mondta, hogy „mindenki mindent megkap, ami megilleti, ez a fővárosra is igaz”. Egyúttal megköszönte Karácsony Gergely főpolgármesternek az árvízvédelemben nyújtott együttműködését – írja a HVG.

MÜLLER CECÍLIA: FONTOS A FERTŐTLENÍTÉS

Az árvíz utáni fertőtlenítés fontosságára hívta fel a figyelmet az országos tisztifőorvos az árvíz elleni védekezésről tartott keddi budapesti sajtótájékoztatón. Müller Cecília elmondta: a települések közötti elöntött közutak fertőtlenítését a közútkezelő, a településen belüli fertőtlenítést pedig az önkormányzatok végzik. A helyes eljárásról útmutatót készítettek a településeknek, illetve 24 órás call centert, ügyfélszolgálatot is működtetnek. Ugyanakkor több településen baktériumokat, illetve szennyeződésre utaló algákat mutattak ki az ivóvízből. Ezért ezeken a településeken az ivóvíz csak forralás után fogyasztható. Továbbá lajtoskocsiból biztosítják az ivóvizet, a csecsemőknek pedig palackozott víz fogyasztását ajánlják – tette hozzá.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb