Közélet

Orbán Viktor: Orbán Balázs félreérthetően fogalmazott, ami egy hiba, az ország ötösre vizsgázott védekezésben

Észak-Macedóniában van Orbán Viktor, de onnan is bejelentkezett pénteken reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország c. műsorába egy kihelyezett stúdióban. Témája akadt bőven: habár az árvízveszély már elmúlt, politikai igazgatója, Orbán Balázs nagy vihart vert kijelentése kívánt némi kommentárt, különösen, hogy nemzetközi visszhangot is kapott.

A miniszterelnök politikai igazgatója a Mandiner szerdai videós műsorában azt mondta, hogy „56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij, aki belevitte az országát egy háborús védekezésbe”.

AZ AMERIKAI ELNÖKVÁLASZTÁS FONTOSSÁGA

Orbán Balázs kijelentésének súlyosságát jól mutatja, hogy Orbán beszélt róla a Kossuth rádióban. Az amerikai elnökválasztással vezették fel a témát, azzal, hogy az amerikai elnökválasztás november elején eldöntheti, hogy a világ a háborúk felé halad-e tovább vagy visszafordul és „békét hirdet”. „Trump elnök úr, amikor hivatalban volt, akkor ő a béke elnöke volt, nem indított háborút (…) nem véletlen, hogy a világ békeszerető része azért szurkol, hogy a béke embere legyen újra Amerika elnöke” – mondta a miniszterelnök.

FÉLREÉRTHETŐEN FOGALMAZOTT ORBÁN BALÁZS

Orbán szerint amíg ez a választás meg nem történik, addig ez a vita – háború vagy béke – élesedni fog. Magyarországon vannak háborúpártiak, ezek tipikusan baloldalon található politikusok, és vannak jobboldaliak, akik békepártiak, és ez a vita Magyarországon is éles – mondta Orbán, aki itt váratlanul áttért Orbán Balázs csütörtöki megszólalására. „Az 1956-os forradalom ügyét is sikerült belekeverni a háború-béke vitába. Nekünk is észnél kell lenni, ha az ember ilyen kényes ügyekről beszél, nagyon pontosan kell fogalmazni”- kezdte.

„A politikai igazgatóm félreérthetően fogalmazott, ami ebben az összefüggésben egy hiba, hiszen a mi közösségünk az 1956-os forradalom talaján nőtt ki, nem lett volna a a mi közösségünk, ha nem lettek volna az ’56-os hősök” – magyarázta a miniszterelnök, aki szerint nem beemelni kell ebbe a téma az 1956-os hősöket, hanem távol kell őket tartani tőle. „Nem szeretném, ha az ukrán-orosz háború rávetődne az 1956-os szabadságharcosok emlékére, akiknek hálával tartozunk” – mondta még a miniszterelnök, aki hozzátette még azt is, hogy nincs kétsége egyetlen fideszes vezető politikai nézeteivel kapcsolatban sem, de fontos, hogy ne siklassák ki az ilyen félreértések az értelmes vitákat – írja a Telex.

ÉRDEMES ÉSZAK-MACEDÓNIÁBA LÁTOGATNI

Mint fentebb is írtuk, Észak-Macedóniából adott interjút Orbán Viktor, a közös kormányülésről is kérdezték. Keveset tudunk Észak-Macedóniáról, de Orbán mindenkinek javasolja, hogy utazzon el ide. A miniszterelnök ezután arról beszél, hogy soros elnökként kötelező, hogy nehéz helyzetben lévő országokhoz el kell menni. Ez az egyik ok, de ennél van fontosabb dolog is. “Ilyen a migráció. Amikor a nagy migrációs roham volt, Macedóniából ment fel Szerbia irányába, és innen érkeztek Magyarországra. Akkor a macedónok sokat segítettek.” Arról is beszélt a miniszterelnök, hogy fontos az is, hogy jó gazdasági kapcsolat legyen a két ország között.

GAZDASÁGI SEMLEGESSÉG

Ismét erről beszél a miniszterelnök, szerint új gazdaságpolitika kell, ezt nevezzük gazdasági semlegességnek. Nem lehet blokkosodni – emelte ki a miniszterelnök. Szerinte, ami most történik, az hasonlít a hidegháborúra. Nekünk kelettel és nyugattal gazdasági kapcsolatot kell fenntartani – mondja a miniszterelnök. A szankciós politikától sok ezer európai cég szenved, de a legfontosabb, hogy mi legyünk rendben magunkkal. A miniszterelnök szerint a blokkosodás lassítja a gazdasági növekedést. “Európa egy öngyilkos úton jár” – jelentette ki a miniszterelnök. „Mi éltünk blokkosodó világban”, Orbán szerint nekünk ez előny, hogy van ebben tapasztalatunk.

MEGDUPLÁZZÁK A CSALÁDI ADÓKEDVEZMÉNYT

Átfogó és jelentős tőkejuttatási programot kell felajánlani a kis- és középvállalkozók számára, 2025-ben pedig azt tervezik, hogy megduplázzák a családi adókedvezményt. Egyfajta munkáshitelt is adnának a fiataloknak. Annyit még mondott, hogy a fiataloknak segíteni kell abban, hogy saját lakáshoz jussanak.

KIÁLLUNK MATTEO SALVINI MELLETT

A migrációs vitákra is kitért a kormányfő, amellyel kapcsolatban – szerinte – „különösképpen igaz az a magyar bölcsesség, hogy szólj igazat és leveszik a fejedet, és ebben nem vagyunk egyedül”. Orbán Viktor elmondta, a napokban találkozott az olasz kormány második emberéve, aki még nála is rosszabbul járt, „mert engem csak ütöttek-vágtak, kritizálnak, rángatnak. Őt börtönbe is akarják zárni a migrációval kapcsolatos álláspontja miatt”.

“Mi teljes szívvel állunk Salvini úr mellett. Ő a mi hősünk. Nekünk ilyen európai politikusok kellenének, akik bármi áron személyes kockázatot is vállalva, de meg akarják állítani az illegális migrációt” – fogalmazott a kormányfő, aki szerint mindezek ellenére többen állítják, hogy Salvininek és Orbán Viktornak van igaza.

ÖTÖSRE VIZSGÁZTUNK ÁRVÍZVÉDELEMBŐL

Orbán szerint ha baj van, akkor a magyarok összefognak. Ezután megköszönte azoknak, akik részt vettek a védekezésben. “A magyar állam hatékonyabb, szervezettebb, felkészültebb volt, mint a 2013-as árvíz idején” – jelentette ki a miniszterelnök. Úgy látja, hogy az ország ötösre vizsgázott védekezésben.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb