Mindenmás

Súlyos olajszennyezés történt Kiskunmajsán, mert megsérült a MOL vezetéke Szank és Algyő között

Nagy mennyiségű, nyersolajnak tűnő anyag ömlött egy mezőgazdasági területeken folyó csatornába a kiskunmajsai termálfürdő közelében. Az anyag a MOL Szank és Algyő között futó, ún. kondenzátumot szállító vezetékének sérülése miatt kerülhetett a környezetbe.

Kiderült, hogy a területen már elkezdték a kármentesítést, az olaj kiszivattyúzását, a nád vágását. A csatorna információk szerint érinti a település mellett található Dombi-tavat, ezért még a szokottnál is fontosabb a minél gyorsabb kármentesítés. A helyszín beszámolók szerint émelyítő bűz van az egész térségben.

AZ OLAJ- ÉS A FÖLDGÁZKITERMELÉS SOSEM LEHET ELÉG BIZTONSÁGOS

A Greenpeace Magyarország posztja szerint csak bízni lehet benne, hogy nem kerül végzetesen sok mérgező anyag a talajba és a talajvízbe. Szerintük, a baleset arról tanúskodik, hogy az olaj- és földgázkitermelés sosem lehet eléggé biztonságos és tiszta. A klímát károsító fosszilis energiahordozók nem csak az elégetésük során keletkező szén-dioxiddal teszik tönkre a Föld éghajlatát, hanem a kitermelésük, szállításuk és feldolgozásuk során is súlyos fenyegetést jelentenek az élővilágra, a természetre. A fosszilisekből óriási profitot termelő cégek nem tudják 100%-ig garantálni, hogy sosem kerül ki a berendezéseikből szennyezés, legyen az a talajt, a vizeket szennyező kőolaj, vagy a klímaválságot fokozó metángáz.

MEGSZÓLALT A MOL

A Mol az esettel kapcsolatban azt írta, hogy valóban észleltek szivárgást a Szank–Algyő-kondenzátumvezetéken. A vezetéket azonnal elzárták, a szállítást leállították. A vezeték kb. 95 százalékban a közeli olajkútból kitermelt rétegvíz mellett kb. 5 százaléknyi olajat szállított. A kiskunmajsai fürdő felszíni vízelvezető csatornáját érintette a szennyezés, ennek továbbterjedését egy ideiglenes gáttal akadályozták meg. A vállalat közölte, hogy szakembereik elkezdték a vezeték javítását, és a hatóságokkal folyamatosan egyeztetve szállítják el a szennyezett földet és vizet, valamint gondoskodnak az eltávolított föld pótlásáról is – írja a Telex.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb