Közélet

A legújabb felmérés szerint Szeged a legszennyezettebb városok közé tartozik: betegségeket, legrosszabb esetben pedig halálesetek okozhat a rossz minőségű levegő

A vizsgált 372 európai város közül Szeged is a legszennyezettebb városok egyike az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) levegő tisztaságát, szennyezettségét vizsgáló jelentése szerint.

A szervezet a városokat a legtisztábbtól a legszennyezettebbig rangsorolta annak alapján, hogy az elmúlt két naptári évben mekkora volt a finom részecskék (PM2,5) átlagos koncentrációja a levegőben. Szeged a 274. helyen áll a legújabb jelentés szerint.

MINTEGY 10 EZER IDŐ ELŐTTI HALÁLT OKOZHAT A ROSSZ MINŐSÉGŰ LEVEGŐ

A Levegő Munkacsoport közlése szerint Magyarországon például évente mintegy 10 ezer idő előtti halált és körülbelül egymillió megbetegedést idéz elő a szennyezett levegő. „Rengeteg az olyan a haláleset és megbetegedés, ami elkerülhető lenne, ha a kormány és az önkormányzatok haladéktalanul meghoznák a szükséges intézkedéseket. Azért is érthetetlen a halogatás, mert számos olyan intézkedés lehetséges, amelyekkel rövid időn belül jelentősen csökkenthető a légszennyezettség” – állapította meg Szegő Judit, a Levegő Munkacsoport projektvezetője a HVG-nek. A szakértő szerint idehaza gondot jelent például a lakossági tüzelés, melynek légszennyező formáját elsősorban széles körű felvilágosítással, a rászorulók fűtési támogatásával és a jogsértések elleni szigorú fellépéssel lehetne visszaszorítani. A közlekedés terén indokolt lenne alacsony kibocsátási övezetek létrehozása, 30 kilométer/órás zónák kialakítása, de a parkolási szabályok átalakítása is.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb