KözéletSzegedi Arcok

Best of Röszke: Call of Duty mennyiségű fegyvert akart áthozni egy albán férfi, érkezünk a nyár legnagyobb fogásaival

Kilenc, sorozatlövésre alkalmas, éles lőfegyvert és három maroklőfegyvert akart áthozni egy albán férfi a röszkei határon, hogy a nála lévő, ezres nagyságrendű lőszerszállítmányt ne is említsük – tudtuk meg dr. Kiss Attila ezredestől, a röszkei határrendészet igazgatóhelyettesétől, akivel a nyári, ősz eleji fontosabb „fogásokról” beszélgettünk. Mint megtudtuk, az idei évben már több mint 9.000 (!) felderítésük volt. A rengeteg feladathoz pedig újabb kollégákat toboroznak. Az október 10-én lezáruló álláspályázatuk bruttó 700.000 feletti havi fizetéssel kecsegtet.

„A nyár mindig izgalmas” – kezdte beszélgetésünket dr. Kiss Attila ezredes, aki szerint a vendégmunkás- és turistaforgalom teszi sűrűvé a mindennapokat a Szeged közeli határátkelőhelyeken. A megnövekedett forgalmat próbálják kihasználni a kisstílű ügyeskedők és a nagy tételben csempészők, azonban a jól képzett (és mint fent írtuk, tisztességesen meg is fizetett) kollégáik eszén nehéz túljárni.

A Röszkei Határrendészet igazgatóhelyettesével az utóbbi hetek “best of” eseményeit vettük végig:

  • – A nyári szezon egy június végi fegyver- és lőszerfelderítéssel indult, amely az idén már a második alkalom volt, ráadásul nem is kis tételben: egy albán férfinál kilenc éles, sorozatlövésre alkalmas lőfegyvert, három maroklőfegyvert és ezres nagyságrendű töltényt találtak egy Mercedes Sprinter furgonban. Viccesnek hat, de pont azt tűnt fel a kollégáinak, hogy az utasforgalomban átlépni szándékozó albán férfinél elmondása szerint még cigaretta sem volt. Fel is merült a kérdés, hogy rendben, de akkor „mi lehet nála?” Pár perccel később már meg is volt a válasz az autó üléskárpitjai mögé elrejtve.
  • Augusztusban egy kozmetikai készítményeket (főként bőrápoló-fiatalító-ránctalanító szereket) nagy tételben behozni készülő német állampolgárt kapcsoltak le Röszkén. A 42 dobozos tétel egytől-egyig unióban tiltott termékeket tartalmazott, óriási kockázatot jelentve: mint a szakember elmondta, az ellenőrizetlen forrás miatt nem lehet tudni, hogy az adott termék milyen fertőzéseket, betegségeket hordozhat.
  • A szeptember legnagyobb fogása egy idegnyugtatószer-szállítmány volt, amellyel nem volt szerencséje a wannabe-csempésznek, talán azért sem, mert péntek 13-ra esett a próbálkozása a röszkei határátkelőnél. „Bár nyugtatószereket akart csempészni, ő maga nem volt nyugodt, sőt, pont azért figyeltek fel rá a kollégák, mert rendkívül ideges volt” – mesélte dr. Kiss Attila, aki hozzátette, az ellenőrizetlen forrásból származó nyugtatószerek veszélyesek, gyakran tartalmaznak olyan alapanyagot, ami kábítószer helyettesítésére is alkalmas.

Az igazgatóhelyettestől azt is megtudtuk, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Csongrád-Csanád Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága külső pályázatot hirdetett, október 10-ig olyan jól kommunikáló, jó kiállású, önálló gondolkodással és problémafelismerő képességgel rendelkező kollégákat keresnek, akik elhivatottak és szívesen dolgoznának határszolgálati vámreferens vagy határszolgálati vámügyintéző munkakörben. Mint magyarázta, olyan bérezési rendszert kapott a NAV határtevékenysége, ami csábítóvá tette a szakmát:

  • a határszolgálati vámügyintéző pozícióban dolgozók havi bruttó illetménye bruttó 627.300,
  • míg a vámreferenseké 727.300 Ft.

Ami pedig még ennél is fontosabb, a tudat, hogy a leendő kolléga személyesen is tehet családja, szerettei biztonságáért. A két dreamjob részleteit IDE kattintva találod, ha szeretnél csatlakozni, siess, a határidő október 10-én, csütörtökön jár le.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb