Mindenmás

A szerb miniszterelnök-helyettes szerint merényletet terveztek végrehajtani Orbán Viktor ellen, Szíjjártó Péter is megszólalt az ügyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök ellen is merényletet terveztek az Ukrajnával kapcsolatos álláspontja miatt – jelentette ki Aleksandar Vulin szerb miniszterelnök-helyettes a Honvédelem című orosz lapnak adott interjújában.

„Ami a Nyugat számára nemkívánatos politikusok személyi biztonságát fenyegető veszélyeket illeti, meg kell jegyezni: korántsem véletlen, hogy merényletet követtek el Robert Fico szlovák miniszterelnök ellen, merényletet követtek el Ibrahim Raiszi iráni elnök ellen, és merényletet követtek el Donald Trump amerikai elnökjelölt ellen. Arról is kaptunk információt, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök ellen is merényletet készítettek elő”. A Magyar Hírlap által kiszúrt interjúban felhívta a figyelmet arra, hogy az említett politikusok mindegyike az Ukrajnáról szóló béketárgyalások mellett van.

AUGUSZUSI TÖMEGTÜNTETÉSEK A SZERB FŐVÁROSBAN, AZ ELNÖK SZERINT BIZONYOS KÜLFÖLDI ERŐK SZÍTOTTÁK ALÍTIUMBÁNYÁSZAT ELLEN

Mint Vulin megjegyezte, ennek fényében zajlottak Belgrádban a zavargások és az „erőszakos változtatási kísérlet”. Júliusban szerb vezetés visszaadta a Rio Tinto bányászati engedélyét Európa legnagyobb lítiumbányájának építésére Ez két évvel azután történt, hogy az előző kormány a környezetvédők tiltakozása miatt leállította a folyamatot, majd augusztusban Belgrádban tömeges felvonulásra és tüntetésre került sor a lítiumbányászat ellen. A belügyminisztérium adatai szerint a tüntetéseken mintegy 27 ezer ember vett részt. Aleksandar Vučić elnök szerint ezeket a tüntetéseket bizonyos külföldi erők szították. Mint Nyikolaj Patrusev, az orosz államfő tanácsadója később elmondta, a Nyugat színes forradalmat akar rendezni Szerbiában, és az ország törvényes kormányát az USA-nak engedelmes politikusokkal akarja felváltani.

SZÍJJÁRTÓ PÉTER AZ OROSZ SAJTÓTÓL ÉRTESÜLT A BELGRÁDBÓL ÉRKEZŐ FELVETÉSRŐL, FELSZÓLALT AZ ÜGYBEN

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – aki pár napja Oroszországban járt – az orosz állami hírügynökségnek, a RIA Novosztyinak reagált a Belgrádban felröppent állítólagos merénylet hírére úgy reagált, hogy “Nem tudok ilyen próbálkozásról, de azt tudom, hogy jogi, pénzügyi és politikai támadások is érik a miniszterelnököt, a kormányt, az országot.” Szíjjártó Péter egyébként azért utazott a héten Szentpétervárra, hogy részt vegyen a Nemzetközi Gázfórumon. „Nincs információm a gyilkossági kísérletről” – reagált a hírre az orosz állami médián keresztül.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTokFacebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb