Közélet

Napirenden van a Szeged és Debrecen közötti út négysávosítása – ez is kiderült a TOP 100 Gazdasági Konferencián Szegeden, ahol 2,1 millió forintot ajánlott fel a Reménysugár Alapítványnak a kamara

A Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara az Enterprise Europe Network Szegeddel közösen idén is megrendezte a TOP 100 Gazdasági Konferenciáját Szegeden, aminek október 17-én a Szent Gellért Fórum adott otthont. A térség immáron hagyományosan legrangosabb gazdasági, társasági eseményén a vállalkozói szférát érintő legfontosabb kérdések voltak terítéken, mint például a nagy beruházások hatása a térség gazdaságára, a globális piaci trendek és a mesterséges intelligencia. Volt jótékonysági árverés is, ahol 1,1 millió forintért kelt el a Szoboszlai Dominik által dedikált magyar válogatott mez.

CSEKÉLY MÉRTÉKBEN BŐVÜLT A VÁRMEGYÉNK IPARI TERMELÉSE

Köszöntőbeszédet Dr. Kőkuti Attila, a kamara elnöke mondott, aki kiemelte, hogy a konferencia nem csupán a vármegye legjelentősebb gazdasági eseménye, és nem csupán az eredmények ünnepléséről szól, hanem remek alkalom arra, hogy új irányokat határozzanak meg, ötleteket adjanak egymásnak a vállalkozók, és rövid helyzetképet kapjanak a jelenlévők az aktuális gazdasági környezetről. Beszédében rámutatott, az infláción túl a magyar gazdaságot a feldolgozóipari termékek iránti keresletcsökkenés, illetve a német gazdaság gyengélkedése érinti hátrányosan. Tovább gyengült a vármegye beruházási teljesítménye, az ipari termelés pedig alacsony bázisról csak csekély mértékben bővül – magyarázta.

VEZET A KERESKEDELEM

A kamara elnöke közölte, a top 100 céget vizsgálva jelenleg a nettó árbevételben a kereskedelem vezet, míg az exportárbevétel, a saját tőke, az adózás előtti eredmény és a létszám vonatkozásában a feldolgozóipar hozzájárulása a meghatározó. Jelezte, a top 100-ba való bekerüléshez 4,25 milliárd forintos árbevételt kellett elérni a vállalkozásoknak 2023-ban.

Dr. Kőkuti Attila beszámolója szerint míg 2022-ben 14,5 százalékos infláció mellett 21 százalékkal nőtt a top 100 vállalkozás összteljesítménye, addig 2023-ban 17,6 százalékos infláció mellett 7 százalékkal emelkedett csupán az összesített nettó árbevétel. Tehát míg 2022-ben reálértéken is tudtak még növekedni a vállalkozások, addig 2023-ra reálértéken több mint 10 százalékkal csökkent a teljesítményük. A top 100 cég adózás előtti eredménye is 22 százalékkal csökkent az előző évhez képest – részletezte.

A CÉGVEZETŐK 85 SZÁZALÉKA POZITÍVNAK TARTJA A BYD MEGJELENÉSÉT

Az elnök kitért arra is, hogy tavasszal a BYD-beruházással kapcsolatosan kérdőíves felmérést végezett a kamara, ez alapján a cégvezetők 85 százaléka pozitívan tekint a beruházásra. Hangsúlyozta, a kamara igyekszik a kapcsolatépítést és az információcserét elősegíteni és hozzájárulni ahhoz, hogy a beruházásnak hosszú távon pozitív hatása legyen a jelenleg is vármegyénkben tevékenykedő vállalkozások teljesítményére.

TOP 100  

A gazdasági konferencián mutatta be a kamara a TOP 100 Csongrád-Csanád vármegye gazdasága 2024 című kiadványát, melyet Dr. Kőkuti Attila ajánlott a jelenlévők figyelmébe, és személyesen adott át a kiemelkedő teljesítményt nyújtó gazdasági szereplőknek. A KSH és a kamara elemzései mellett interjúk, céges sztorik színesítik a térség gazdasági teljesítményét bemutató kiadványt. Az elnök kiemelte, az elmúlt évek top 100 listáit összehasonlítva azt láthatjuk, hogy különösen a lista első felében jelentős változások nem történnek a sorrendet illetően, jellemzően a vármegyében működő nagyvállalkozások foglalnak itt helyet, amelyek között több közműszolgáltató, nemzetközi hátterű, vagy országos illetékességű cég is található.

A TOP 100-hoz kapcsolódóan elismeréseket adott át a kamara elnöke:

  • ipari kategóriában a Kisteleki M+M Sajtgyártó Kft.,
  • kereskedelmi kategóriában a JAN-KER 2001 Kft.,
  • e-kereskedelmi kategóriában a Kovács Autóalkatrész Kft.,
  • míg a szolgáltatói kategóriában a PROKO TRAVEL Kft. kapott díjat.

NÉGYSÁVOSÍTJÁK A SZEGED-DEBRECEN KÖZÖTTI UTAT

A konferencia nyitó előadása után Dr. Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere debreceni tapasztalatok mentén számolt be arról, hogy egy nagy beruházásnak milyen hatása lehet a térség gazdaságára, sőt, egy jó hírrel is megörvendeztette a jelenlévőket, miszerint kormányzati szinten napirenden van a Szeged és Debrecen közötti út négysávosítása. A városvezető előadásában bemutatta, hogy 2014 óta milyen stratégiákat alkottak meg annak érdekében, hogy Debrecen vonzóvá váljon a cégek számára. Ennek eredményeként ma magukénak tudhatják az ország egyik legnagyobb ipari területét, 1500 hektárnyi terület szolgálja a nagyberuházásokat és a vállalkozásokat, ebből 620 hektáron a BMW építkezik. Jelezte, 2026-27-re érnek célba teljesen, ekkorra beépül már a város gazdaságába az az 5 ezer milliárdnyi működő tőke, amely néhány év leforgása alatt érkezett Debrecenbe, ahol az új munkahelyek száma meghaladja a 20 ezer főt.

MESTERSÉGES INTELLIGENCIA ÉS AZ ESG

Emellett a konferencián szó volt arról is, hogy a beruházási döntéseknek és befektetőkkel való együttműködésnek melyek a sikertényezői, erről Kis Tünde, a Pwc Magyarország igazgatója beszélt. De ahogyan a mindennapokat, úgy az üzleti világot is átformálja a mesterséges intelligencia, az lehet a vállalkozók számára a jövő üzletének kulcsa. Így a témáról az SZTE Szoftverfejlesztés Tanszékének szakembere, Dr. Gyimóthy Tibor professor emeritus és Dr. Ferenc Rudolf tanszékvezető egyetemi docens tartott előadást. A jelenlévők választ kaphattak arra kérdésükre is, hogy mi is pontosan az az ESG. A segítséget Kozma András, a CEO – Credit Management Group ügyvezetőjétől kapták meg a vállalkozók.

A Top 100 Gazdasági Konferencia izgalmas programja volt a gazdasági kilátásokról és globális piaci trendekről szóló kerekasztal-beszélgetés is. Dr. Balog Ádám, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke Németh Dáviddal, a K&H Bank vezető elemzőjével és Tardos Gergellyel, az OTP Bank Elemzési Központjának igazgatójával beszélgetett.

2,1 MILLIÓ FORINT A REMÉNYSUGÁRNAK

Az exkluzív gazdasági eseményen idén sem feledkeztek meg a jótékonyságról, ezúttal egy Szoboszlai Dominik által dedikált magyar válogatott mezre lehetett licitálni, a befolyt összeget pedig a Reménysugár Alapítványnak ajánlotta fel a kamara. 1,1 millió forintért kelt el a mez, az összeget azonban további 1 millió forinttal kiegészítette egy másik vállalkozás annak érdekében, hogy az alapítvány meg tudja valósítani az álmát, vagyis ki tudjon alakítani egy mintegy 2 millió forintba kerülő speciális szobát a leukémiás gyermekek kezeléséhez, gyógyításához.

Az árverést követően a vendégek bepillantást nyertek a kamarában működő robotikaszakkörök életébe is, a fiatalok látványos módon mutatták be, hogy mi mindenre képesek az általuk készített robotok.

A rendezvény üzleti közösségépítő esttel zárult, ahol a jelenlévő vállalkozók, cégvezetők, üzletemberek kötetlen formában erősíthették meg vagy bővíthették kapcsolataikat.

Fotók: Colour b’ART Film&Photo

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb