Közélet

“A 24. órában vagyunk, mindenképpen lépni kell” – a városrész önkormányzati képviselőjét kérdeztük a Búvár-tó megújulásáról

Teljesen megújul a Szeged Plaza melletti Búvár-tó és környéke – írtuk meg korábban. A tanulmánytervek szerint a beruházás során kikotorják a tó medrét, kitisztítják a nádast, így sokkal szebb kilátásban gyönyörködhetnek majd a környékbeliek és az arra látogatók. Ménesi Imre, Rókus és Újrókus városrész önkormányzati képviselője elmondta, a beruházás egy nagyobb volumenű projekt részét képezi, melynek megvalósítása Szeged legnagyobb programjai között szerepel az elkövetkező ciklusban.

A BÚVÁR-TÓ MÁRA MÁR NAGYON ELISZAPOSODOTT

Kivételes helyzetben van Szeged, hiszen nem kell messzire mennünk ahhoz, hogy a természet gyönyörű adottságait és élőlényeit testközelből lássuk. Elég csak a Plázához kiugranunk, ha egy kis nyugodt kikapcsolódásra vágyunk, hiszen itt a kacsák mellett vízityúkokat, szárcsákat és még hattyúkat is láthatunk. Így nem csoda, hogy a gazdag madárvilág és idilli környezet csak úgy vonzza a látogatókat. A Búvár-tó azonban mára már nagyon eliszaposodott. Mint ahogy Ménesi Imrétől beszélgetésünk során megtudtuk, nem olyan régen felmérték a kárt, bevizsgáltatták, hogy mekkora, illetve mennyi a vízoszlop magassága.

VESZÉLYBEN AZ ÉLŐVILÁG

“Sajnos nagyon rossz eredmény jött ki. Már több, mint egy méter magas az iszap a tóban, a vízoszlop magassága felette pedig helytől függően 50-60 centiméter. A szakemberek szerint ez azt eredményezi, hogy nagyon könnyen felfordulhat, ami komoly vízhatással járna és az élővilágot is tönkretenné. Ez teszi szükségessé a Búvár-tó rehabilitációját” – beszélt a kezdetekről a képviselő.

KIKOTORJÁK A TÓ MEDRÉT, RENDBETESZIK A NÁDAST ÉS SÉTÁNYOKAT ALAKÍTANAK KI

Mint beavatott bennünket a projekt elsődleges célja a Búvár-tó rendbetétele, mely során először kikotorják a tó medrét, majd kitisztítják a nádast, hiszen az évek alatt a nád is nagyon elburjánzott. “A cél, hogy a nádfelület csak a tó két végében, a vasút felőli, illetve a Rókusi körúti oldalán maradjon. És ezzel megnyílik a tó látványa a Szatymazi utca felől is”. Hozzátette, a tó körül sétányt alakítanának ki, mellyel párhuzamosan az úgynevezett Erdész parkban (OBI melletti kis erdőben) is kiépítenének egy sétányt. Hangsúlyozta, a megvalósításhoz fát nem vágnának ki. Terveik szerint rendbetennék a környéket és a fák között futna egy mulcsos sétány.

A VÁROSRÉSZBEN JELENTŐS FELÚJÍTÁSOKAT HAJTANAK VÉGRE

Mint a képviselőtől megtudtuk, a Búvár-tó rehabilitációja egy nagyobb volumenű projekt része, hiszen a tervek szerint a városrész is jelentősen megújul. A görkorcsolyapálya mellett helyet kapna egy öltöző és egy illemhely is az ott sportolóknak. Felújítanák a játszóteret, valamint a fitness parkot is megújítanák. “A Szatymazi utca felőli zöld terület rendezvényhelyszínként is szolgál, ez viszont azt eredményezi, hogy a kutyafuttatót át kell helyezni máshova. Nem szüntetjük meg, csak áthelyezzük. Valószínűleg a Rókusi körút lesz az ideális helye” – árulta el a képviselő. Hozzátette, a méhlegelő viszont maradna jelenlegi helyén.

Ménesi Imre elmondta, a projekthez olyan tervek is tartoznak, mint:

  • a Rókusi körúti tízemeletesek, valamint a Kossuth Lajos sugárúti tízemeletesek között a zöldfelület megújítása,
  • valamint a Kossuth Lajos sugárúti tízemeletesek és a bölcsőde közötti szervizút és parkoló felújítása.

A MEGVALÓSÍTÁS NAGYBAN FÜGG AZ UNIÓS FORRÁSOKTÓL

“Ez egy elég nagy volumenű projekt, sőt, benne van Szeged legnagyobb programjai között az elkövetkező ciklusban. A megvalósítása viszont nagyban attól függ, kapunk-e rá uniós forrást. Ha kapunk, akkor próbáljuk az egész tervet megvalósítani, és még bővíteni is. Ha ez nem sikerül, akkor a város önerőből a Búvár-tavat fogja rendbetenni, mert ott már a 24. órában vagyunk és ebben a ciklusban a tóval kapcsolatban mindenképpen lépni kell” – emelte ki a képviselő. Számításai szerint a 2025-ben kiderül, hogy sikerül-e uniós forráshoz jutniuk. “Ugrásra készen várjuk a lehetőséget” – zárta gondolatait a képviselő.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb