Nemzetközi összefogás keretein belül, élelmiszer-pazarlást csökkentő projekt valósult meg Csongrád-Csanád vármegyében!
Nemzetközi összefogással valósult meg egy élelmiszer-pazarlást csökkentő projekt Csongrád-Csanád vármegyében, amely részeként elsősorban a vendéglátóiparban használható tananyagok készültek– tájékoztat a megyei kereskedelmi és iparkamara. A kezdeményezésnek köszönhetően rászorulók, nehéz sorsú családok, idősek közt osztják szét az ételeket.
A közlemény szerint Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer-felesleg keletkezik. A felmérések alapján az egész EU-ban ez a mennyiség az elsődleges termeléstől a fogyasztóig körülbelül 88 millió tonna, ami jelentős negatív gazdasági, társadalmi és környezeti hatásokkal jár. A Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara részvételével, uniós támogatással, 2022 elején indult el Az élelmiszer-pazarlás csökkentése és a felesleges élelmiszerkészletek megmentése című (ReS-Food) projekt, amelyben görög és ciprusi cégek mellett az Újvidéki Egyetem és az Eszéki Egyetem is részt vett -tudósít a trademagazin.hu.
250 EZER EURÓS TÁMOGATÁSSAL VALÓSULT MEG, KIVÁLÓ EREDMÉNYEK SZÜLETTEK
A 250 ezer euró támogatással megvalósult kezdeményezés célja az volt, hogy az ellátási lánc minden egyes lépcsőfokán lehetséges megoldásokat kínáljon az élelmiszer-pazarlás csökkentésére és a felesleges élelmiszerek rászorulóknak történő szétosztására. A program célcsoportja a HoReCa szektor tagjai – szállodák, kávézók és éttermek -, valamint azok a jótékonysági szervezetek, önkormányzatok, civil szervezetek voltak, amelyek összegyűjtik a felesleges élelmiszereket és eljuttatják azokat a rászorulóknak. A kamara munkatársai az elmúlt két évben felmérték a HoReCa szektor vármegyei tagjainál keletkező élelmiszer-felesleget és az ahhoz kapcsolódó körülményeket, majd segítséget nyújtottak számukra a felesleg csökkentéséhez. Kialakították a hiányzó kapcsolati hálót a szállodák, kávézók és éttermek, valamint a jótékony szervezetek között. Így a keletkezett élelmiszer-felesleg kevésbé kerül a kukába, sokkal inkább a szervezetekhez és az önkormányzatokhoz jut el, amelyek végül a nehéz sorsú családok, idősek közt osztják szét az ételeket.
A KELETKEZETT ÉLELMISZER-FELESLEG LEGNAGYOBB RÉSZE ELŐBB A SZERVEZETEKHEZ ÉS AZ ÖNKORMÁNYZATOKHOZ JUT EL
A kamara munkatársai az elmúlt két évben felmérték a HoReCa szektor vármegyei tagjainál keletkező élelmiszer-felesleget és az ahhoz kapcsolódó körülményeket, majd segítséget nyújtottak számukra a felesleg csökkentéséhez. Kialakították a hiányzó kapcsolati hálót a szállodák, kávézók és éttermek, valamint a jótékony szervezetek között. Így a keletkezett élelmiszer-felesleg kevésbé kerül a kukába, sokkal inkább a szervezetekhez és az önkormányzatokhoz jut el, amelyek végül a nehéz sorsú családok, idősek közt osztják szét az ételeket. Az elkészült tananyagok bárki számára elérhetőek a www.res-food.eu oldalon, ahol különböző önértékelési eszközök is találhatóak a HoReCa szektor számára, így rendszeresen fel tudják mérni, hogy mennyire hatékony a pazarlás ellen alkalmazott módszerük, tevékenységük.
Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!
App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ
Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!
Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!