Miért érdemes több gesztenyét fogyasztanunk? Íme, az okok – és egy isteni gesztenyepüré recept!
A gesztenye nem csupán az őszi-téli időszak kedvelt csemegéje, hanem számos egészségügyi előnnyel is bír. Ismerd meg történetét, jótékony hatásait, és fedezd fel, hogyan készíthetsz belőle ínycsiklandó gesztenyepürét otthon!
A gesztenye évszázadok óta része az emberi táplálkozásnak. Európában már a rómaiak idején is ismerték és termesztették, sőt, egyes feltételezések szerint ők hozták be a Kárpát-medencébe is. Hazánkban a szelídgesztenye a legelterjedtebb fajta, amelynek termése ősszel érik be, és ilyenkor kerül a piacok standjaira.
A gesztenye nemcsak finom, hanem egészséges is. Gazdag C-vitaminban, ami ritkaság a diófélék között, valamint jelentős mennyiségű B1-, B2- és B6-vitamint tartalmaz. Ásványi anyagokban is bővelkedik: nátriumot, káliumot, kalciumot, foszfort, rezet, vasat és magnéziumot is találunk benne. Magas rosttartalma segíti az emésztést, és mivel alacsony a zsírtartalma, diétás étrendbe is beilleszthető. Érdekesség, hogy a gesztenye kevésbé allergén, mint más diófélék, így azok is fogyaszthatják, akik érzékenyek a mogyoróra vagy a dióra.
Ha kedvet kaptál egy finom desszerthez, íme egy egyszerű gesztenyepüré recept:
Hozzávalók:
- 500 g friss gesztenye
- 2 evőkanál cukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 2 evőkanál rum (elhagyható)
- 200 ml tejszín
Elkészítés:
- A gesztenyéket kereszt alakban bevágjuk, majd forró vízben kb. 20 percig főzzük.
- Még melegen meghámozzuk a külső és belső héját is.
- A megtisztított gesztenyéket egy edénybe tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliakivonatot és a rumot, majd botmixerrel pürésítjük.
- A tejszínt habbá verjük, és a gesztenyepüré tetejére halmozzuk.
A friss gesztenyét legjobb a helyi piacokon beszerezni. Szegeden a Mars téri piac kiváló hely erre, ahol ősszel számos árus kínálja a friss termést. Érdemes kora reggel érkezni, hogy a legszebb darabokat választhassuk ki.
Tudtad, hogy a gesztenyefa akár több száz évig is élhet? Egyes példányok elérhetik az ezeréves kort is, így nemcsak finom termésükkel, hanem lenyűgöző élettartamukkal is hozzájárulnak környezetünk gazdagságához.