Közélet

Kihirdették hazánkban a veszélyhelyzetet – szegedi intézmények is bezárnak

Rendkívüli jogrendet és veszélyhelyzetet rendeltek el az ország teljes területére. Az intézkedés visszavonásig érvényes.

Ennek értelmében beutazási tilalmat rendeltek el Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból. Ezekből az országokból senki nem léphet be az országba, kivéve a magyar állampolgárok, akik azonban egyből otthoni karanténba kerülnek. Ezt a rendőrség fogja ellenőrizni.

Mindemellett a szlovén és az osztrák határokon is szigorítások lesznek, a vonatok és a buszok közlekedését leállítják. Ezek az intézkedések a lehető leghamarabb, de legkésőbb éjféltől lépnek életbe. A tárcavezető elmondta azt is, hogy az európai góc Olaszországban van, ezért Magyarország Szlovéniával és Ausztriával hangolja össze lépéseit.

Az egyetemeken intézménylátogatási tilalmat rendeltek el, itt csak távoktatás lehetséges. Az épületek bezárnak, ennek az oka a sok külföldi hallgató. Az európai helyzet azonban nem indokolja, hogy az iskolák is bezárjanak, mivel a gyerekek a legkevésbé kitettek a vírusnak, de a kormány folyamatosan figyeli a helyzetet.

A kormány megtiltotta a 100 főnél nagyobb beltéri, valamint az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását. Ez elsősorban a sportrendezvényeket érinti. A veszélyhelyzet elrendelése lehetővé teszi, hogy például házi karanténokat is el lehessen rendelni.

Fotó: Szabó Dávid

Botka László polgármester Facebook oldalán jelentette be, hogy ez az intézkedés az önkormányzat intézményeit is érinti. Így tehát:

  • minden 100 fő feletti beltéri és 500 fő feletti kültéri rendezvényt,
  • a Szegedi Nemzeti Színház és az Ifjúsági Ház beltéri programjait,
  • a Belvárosi Mozi előadásait,
  • az Agora, a Sportcsarnok és a művelődési házak rendezvényeit lemondják.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb