Sport

A japán miniszterelnök szerint lesz olimpia – Vajda Attila és Nagy Péter is megszólalt

A nyári olimpiai játékokat Tokióban július 24 és augusztus 9 között megtartják! Legalábbis erről beszélt Abe Sinzo japán miniszterelnök. Bár a többi nemzetközi verseny szünetel, szinte kivétel nélkül, és a legtöbb sportágban még nem teljes az olimpia mezőnye, legyen az egyéni vagy csapatsport.

Kissé meglepetés volt, hogy mikor minden sportesemény leállt, az ökölvívók olimpiai kvalifikációs versenye zajlott Londonban, bár hétfő esdte fel is függesztették a versenyt. A sportvilágban jelenleg ezen kívül teljes a leállás. Ez azt is jelenti, hogy az olimpiai kvalifikációs versenyek sem zajlanak. Ez pedig szükségszerűen bekavar az olimpiai felkészülésbe is. Mi két, Szegedhez köthető aktív és visszavonult olimpikon véleményére voltunk kíváncsiak.

Az éppen a mai napon születésnapos Vajda Attila jelenleg Dunaújvárosban dolgozik. Attila kérdésünkre elmondta, a koronavírus járvány az összes, olimpián rajthoz álló versenyzőre hatással lesz. A legtöbb versenyző európai, és akik ázsiaiak, azok is Európában készültek, készülnek. Így bármikor is kerül megrendezésre az esemény, senkit nem ér nagyobb hátrány a másiknál.

Forrás: Origo.hu

Attila szerint amennyiben az eredeti időpontban, július 24. és augusztus 9. között rendezik meg az olimpiát, akkor annak az lehet inkább a hátulütője, hogy egyik versenyző sem lesz éppen csúcsformában. A kiesés mindenkinek ugyanakkora kárt fog okozni. Ahogy mondta, a kvalifikácoiós helyek nagyobbik része már elkelt. Vajda Attila reméli, a vírus nem lesz hosszútávú hatással sem a sportolókra, sem másra, bár tudja, súlyos gondokat okozhat majd a gazdasági életben.

Nagy Péter a Szegedi Lelkesedés SK súlyemelője még ugyan nem számít biztos olimpiai résztvevőnek, de elég jók az esélyei. Ahogy a Szeged365-nek elmondta, náluk most jött volna egy olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság, április 4-12 között Moszkvában, ami a kvalifikációs sorrendet kialakította volna. Ez a verseny így áprilisban elmarad és a járványveszély feloldásáig bizonyosan nem rendezik meg, lehet, hogy csak júniusban fog erre sor kerülni. Így viszont addig sokan várhatják, mi lesz a döntés. Június után pedig júliusban már jön az olimpia, elég feszes felkészülést igényelne


Elmondta, készülni szerencsére tud, az Etelka sori vadonatúj edzőcsarnokban, így egyelőre nem esik ki a felkészülés ritmusából az Európa-bajnokságot leszámítva. Ő is azt reméli, minél hamarabb és minél kevsebb áldozattal megy át a vírus Európán és a világon.


A hogyan továbbról egyébként, mondta Nagy Péter, szerdán és csütörtökön tart tanácskozást a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség Lausanne-ban.

Nagy Péter egy máltasi versenyen (Fotó: Nagy Péter súlyemelő Facebook)

Csupán a bizonytalanság a bizonyos jelen helyzetben, ezt már mi tesszük hozzá. A kajak-kenu és a súlyemelés ráadásul két egyéni sport (még hogyha előbbiben vannak is kettes és négyes hajók), ám a csapatsportok telkintetében még furább a helyzet. A magyarok például női kézilabdában és vízilabdában várják, hogy megrendezzék selejtezőjüket. Aminek az időpontja még teljességgel bizonytalan. Mivel pedig vannak olyan becslések, amelyek még júniusban is azt jelzik előre, hogy a járvány tartani fog, és talán a korlátozó intézkedések, semmilyen biztosíték nincs arra, hogy a selejtezőket akár le tudják játszsni, több sportágban is. Nem az a baj ugyanis, hogy túl közel lenne az olimpia nyitánya, hanem az, nem tudjuk még, kik vonulhatnának majd be a Tokiói Olimpiai Stadion közepére a nyitóünnepségen.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb