Mindenmás

Sütkérezés a Kárászon, karantén idején

Bejárta egy kép a közösségi média fő sodrát, és az egyik központi beszédtéma volt, sokan ki is akadtak a felvételtől:

A kép, mindenki egybehangzó állítása szerint már a veszélyhelyzet és a különleges intézkedések napjaiban, szerdán vagy csütörtökön készült.

Sokan elmondták, ki szebben, ki ingerültebben, hogy ez a járvány, a koronavírus elsősorban az idősebb korosztályra veszélyes, még ha magunkat csapnánk be akkor, ha azt gondolnánk, hogy kizárólag rájuk. Ezt a pár napot valóban ki kell bírni, és ez csak együttműködésben lehetséges. Tényleg nem helyes, hogy amíg éppen az idős emberek érdekében, akikre veszélyes a vírus, sokan otthon maradnak, addig épp az idősek korzóznak egy jót a sétálóutcán. Még akkor is, ha mellesleg kiváló idő van.

Mindenkinek össze kell fognia a családjával, amennyiben ez lehetséges. Ha pedig nem, akkor Szegeden érdemes tudni, hogy az önkormányzat, igaz, térítés ellenében, de biztosítja a 70 év felettiek ellátását. Az idősek számára minden hétköznap – diétájuknak megfelelően választott – meleg ételt, hétvégére készételkonzervet szállítanak házhoz, a nyugdíjasok rendelhetnek alapvető élelmiszereket, gyógyszereket, tisztálkodó- és tisztítószereket is.

Szervezzük meg az idősek segítését, akár családi, akár kisközösségi, akár önkormányzati, akár állami szinten Fotó: Szabó Dávid

Ebben a pár hétben tényleg otthon kell maradni. Mert a fiatal rokonoknak, hozzátartozóknak is az a legfontosabb, hogy a járvány vége után is találkozhassanak és értékes időt tölthessenek idős szeretteikkel.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb