Közélet

Koronavírus, csütörtök: A helyzet komoly, viccelődésnek helye nincs

Az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján kijelentették, hogy az utolsó órákban vagyunk, amikor még tehetünk valamit a tömeges megbetegedések ellen. Kovács Zoltán, államtitkár bejelentette, hogy a biztonság érdekében stúdióba vonulnak és ezen túl virtuálissá válik a sajtótájékoztatás. Ezzel a lépéssel a résztvevők számát bővíteni akarják, így lehetősége van a nemzetközi sajtónak is a kérdezésre.

Kép: origo.hu

Kijárási tilalmat, valamint városok lezárását továbbra sem rendelnek el – mondta Lakatos Tibor az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője.

A hatósági intézkedéseket is nagyon komolyan veszik. Az üzletekkel szemben 16 alkalommal intézkedtek, ebből 6 esetben szabálysértési eljárást indítottak, a további 9 üzletnél szabályszegést tapasztaltak. Hatósági házi karantént, több, mint 3000 esetben rendeltek el. Mindezt 8 ezer alkalommal ellenőrizték.

Az áruszállítás akadálytalan, a határokon viszont, több, mint tíz km-es sor várakozik. Magyarország és Szlovákia között a munkavállalókat érintő egyezség alakult, mi szerint a határtól 30 km-es sávban levő munkahelyekre átjárhatnak.

Kép: origo.hu

73-ra nőtt az igazolt koronavírusos fertőzöttek száma- tájékoztatta a részvevőket Müller Cecília országos tisztifőorvos. Hat személy súlyos állapotban van, a további betegeknek nagyon eltérő az állapota. Arra hívta fel a figyelmet Müller, hogy a gyanús esetekben a házi orvossal vegyék fel a kapcsolatot, és a feltételezett betegek otthonában tudnak tőlük mintát venni. Az ehhez szükséges eszközök szállítását most szervezik. Ezek mellett a tisztifőorvos még egyszer felhívta az idősek figyelmét, hogy ne menjenek közösségbe, tartsák be az intézkedéseket.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb