MindenmásSzegedi Arcok

Szegediek a világ körül: szegedi kutató jelentkezik az olasz karanténból! (videóval)

Szegediek a világ körül: vadonatúj sorozatunkban olyan szegediekkel vesszük fel a kapcsolatot, akiknek szülővárosuktól távol kell helytállni, boldogulni. A széria első felvonásában Zsurkán Zsanett szegedi énekesnő jelentkezett be a Szeged365.hu olvasóinak, aki a koronavírus miatt rekedt egy luxus óceánjárón, ezúttal pedig Dr. Beke Szabolcs szegedi kutató következik, egyenesen az olasz karanténból.  

Dr. Beke Szabolcs tősgyökeres szegedi kutató, aki városunkban nőtt fel és végezte el az egyetemet, de egy ideje már a világot járja. Öt éve az olaszországi Arenzano-ban él, amely egy kis tengerparti nyaralóváros Genova és Savona között, Liguria régióban.

Szabolcs a családjával. 2019 nyarán még minden rendben volt.

Szabolcs a karanténból jelentkezik, kizárólag a Szeged365.hu olvasóinak.

„Két kiskorú gyermekem van, akik már négy hete itthon vannak, mivel a bölcsik és ovik február 24-től zárva vannak. A kijárási tilalom nálunk csak március 10-től lépett életbe, azóta csak én hagytam el a házat, a feleségem és a gyerekek nem mentek sehová. Szerencsére kertes házban élünk és mostanában jó idő van, így sokat vagyunk kint. Március 10. óta szinte minden zárva van. Az élelmiszer boltok nyitva vannak, ahova családonként 1 ember mehet be. Természetesen mindenhova ki van írva, hogy tartsunk minimum 1 méter távolságot egymástól. Erre az üzletek hangosbemondói is pár percenként figyelmeztetnek. Stresszt nem tapasztalok bevásárláskor. A pénztárnál az emberek 2 méterenként fegyelmezetten sorban állnak. Ha a médiából nem tájékozódnék, nem éreznék nyugtalanságot. Persze mikor olvasom, hogy minden nap több, mint 600 ember hal meg a vírustól, és ez a szám napról napra nő, akkor megrendülök és úgy gondolom, ezt az időszakot át kell vészelnünk, mindegy meddig tart. Ez a közös érdekünk, nemcsak itt helyben és az országban, hanem globálisan. Azon csodálkozom, hogy Magyarországon miért nincs már rég ugyanez?! Minél később kezdik, annál rosszabb lesz és annál tovább tart majd. Ott van a kínai és olasz példa. A vírus nem válogat országok alapján. 2020-ban egész Európa gyakorlatilag már egy országnak tekinthető” – írta a Szeged365.hu-nak a kutató.

Szabolcs így folytatja: „Olaszországban nem tudni meddig fog tartani ez az állapot, először április 3-áig prognosztizálták, de nemrég hosszabbították. Én sok hónapra számítok, hisz a fertőzöttek és napi halálozások száma folyamatosan nő. Elkeserítő egy állapot. 

Ami az ellátásunkat illeti, nálunk semmiből nincs hiány, minden kapható, a boltokban és egyáltalán nincs tömeg. Az utcák üresek, a szemétszállításban nincs fennakadás. A városban ellenőriznek és csak indokkal lehet kimozdulni, főleg, ha a várost akarod elhagyni. Engem még nem ellenőriztek, mert nagyon kis távolságokat megyek az otthonunktól.

Ami a munkát illeti, a legtöbben otthonról próbálnak dolgozni. Én 2 éve itthonról dolgozom egyébként is, így munka szempontjából számomra nincs változás szerencsére. Korábban egy genovai kutatóintézetben dolgoztam hat évig fizikusként, jelenleg tőzsdei algoritmusokat fejlesztek és itthonról dolgozom.”

Holnap újabb exkluzív anyagokkal érkezünk, Zsurkán Zsanett tengeren ragadt szegedi énekesnő  ma reggeli tudósítását itt olvashatjátok:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb