Közélet

Koronavírus, hétfő: újabb magyar áldozat, szegedi rendelkezések, gyorsuló járvány

Megvan a koronavírus 8. hazai áldozata, 167 fertőzött és 21 gyógyult a hétfői nap utolsó közzétett számadata. Orbán Viktor és Botka László számára egyaránt sűrű volt a mai nap, melynek végére a WHO főigazgatója egy ijesztő bejelentést tett.

ÚJABB IDŐS FÉRFI HUNYT EL, 21-RE NŐTT A GYÓGYULTAK SZÁMA

Krónikus betegségben szenvedő idős férfi hunyt el a koronavírussal-fertőzöttek közül, de a gyógyultak száma is nőtt. Már 21-en távozhattak a kórházból.

A csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárkiben és bárhol jelen lehet a vírus. A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatértek, és aki teheti, maradjon otthon, tartsa be a szabályokat és az ajánlásokat.

Forrás: https://koronavirus.gov.hu

ORBÁN VIKTOR, GAZDASÁGI INTÉZKEDÉSEK

“Várakozás helyett cselekedtünk és újból talpra állunk” – kezdte mai beszédét Magyarország miniszterelnöke. Orbán Viktor újabb 6 pontos gazdasági akciótervet jelentett be, több mint 81.000 kisvállalkozás kap mentességet az adó- és járulékfizetés alól. Felfüggesztik az adó-végrehajtásokat, a veszélyhelyzet alatt lejáró GYES, GYED, GYET támogatásokat meghosszabbítják. KATA általány adómentességet kapnak, a taxisokon kívül: fodrászat, szépségápolás, festés, üvegezés, villanyszerelés, egyéb humán egészségügyi ellátás, előadóművészet, víz-, gázfűtés szerelés, az épületasztalosság, a járóbeteg ellátás, a padló-, és falburkolás, a testedzési szolgáltatás és egyéb sporttevékenység, valamint az idősek és fogyatékosok ellátása területén dolgozók. Ennek részleteit és a pontos felsorolást egy ma este megjelenő kormányrendelet fogja tartalmazni.

EGÉSZSÉGÜGYI HELYZET

Orbán Viktor személyesen vett részt az Operatív Törzs mai sajtótájélkoztatóján, ahol elmondta: a 167 hazai fertőzöttből 108-an vírushordozók, nem mutatnak tüneteket. 27 beteg meggyógyul, 9 ember nagyon beteg.

Orvosi maszkból 1,5 millió áll rendelkezésre és a héten 80 ezer darabot gyártanak le. 20 millió gumikesztyű, 170 ezer védőruha és 2560 lélegeztetőgép van raktáron, több, mint 10 repülőgépet vár még az ország eszközökkel. 65 év alatt 24643 orvost lehet bevetni, míg az egészségügyi dolgozók közül 105 ezer kiképzett szakdolgozó van.

Holnap reggeltől minden intenzív ágy mellett dolgozó orvos és ápoló speciális, a nem intenzív ágy mellett dolgozó orvos és ápoló sebészi maszkot kap.

BOTKA LÁSZLÓ: BEZÁR A CSEREPES SORI PIAC, VÁLTOZIK A MENETREND

“Rendkívüli időket élünk, és ez rendkívüli fegyelmezettséget követel meg mindenkitől.” – kezdte Facebook live bejelentkezését Szeged polgármestere.

Azonnali hatállyal bezár a Cserepes sori piac és tovább szűkül a szegedi tömegközlekedés – jelentette be Botka László hétfőn délután.

A polgármester elmondta, felvették a kapcsolatot a legnagyobb munkáltatókkal, akik termelése, munkája létfontosságú ezekben az időkben. Az ő igényeikhez igazodva tovább szűkítik, de fenntartják a közösségi közlekedést Szegeden.

A polgármester elmondta továbbá, hogy jelenleg mintegy 500, 70 év feletti személy kéri az önkormányzat gondoskodását, ami bevásárlást és napi egyszeri meleg étel házhoz szállítását jelenti. A szolgáltatás ingyenes, az alapanyag azonban nem.

https://www.facebook.com/drbotkalaszlo/videos/2441051906112145/

Napközbeni cikkünk a szegedi intézkedésekről itt olvasható

KORONAVÍRUS-TÖRVÉNY: NEM JÁRULT HOZZÁ AZ ELLENZÉK

A hétfői nap egyik legfontosabb kérdése az volt, hogy az Országgyűlés meghosszabbítja-e a veszélyhelyzetet és a vele járó rendkívüli jogrendet. A válasz jelenleg nem, miután az ellenzék nem járult hozzá a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslat tárgyalásához. Az előterjesztést sürgősséggel, legkorábban hat nap múlva fogadhatja el a Ház. Orbán Viktor kijelentette: “…az ellenzék nélkül is meg fogjuk oldani ez a válságot.”

fotó forrása: Szállás.hu

WHO: GYORSUL A JÁRVÁNY

Tedrosz Adamon Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója ma arról beszélt, hogy a koronavírus most fog igazán felgyorsulni: “…a pandémia felgyorsult. Az első 100 ezer esetig 67 nap telt el, a következő 100 ezerig már csak 11 nap. A harmadik 100 ezer új fertőzött elérése mindössze 4 napba telt a vírusnak.”

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb