Közélet

Koronavírus: a szerdai nap eddigi legfontosabb eseményei (frissítve, videóval)

Újabb 15 milliárd forintot különített el a kormány a koronavírus elleni védekezésre, újabb 13 vállalatnál jelenik meg a Honvédelem, nagyot lépett koronavírus-ügyben a MOL. A szerdai nap legfontosabb hazai, koronavírus – hírei következnek.

KIJÁRÁSI TILALOM: CSAKIS A KORMÁNY RENDELHETI EL

Kijárási korlátozás elrendelésére kizárólag a kormány jogosult, a veszélyhelyzetben érvényes szabályozás nem nyújt jogi alapot arra, hogy a polgármesterek a településükön a lakosság szabad mozgására vonatkozóan kijárási korlátozást, tilalmat rendeljenek el – közölte szerdán a Miniszterelnökség.

ÚJABB 15 MILLIÁRD A KORONAVÍRUS ELLENI VÉDEKEZÉSHEZ

A kormány újabb több mint 15 milliárd forintot meghaladó forrást biztosít az Állami Egészségügyi Ellátó Központ számára egészségügyi eszközök vásárlására – adta hírül a Magyar Közlöny. A pénz felhasználása, a beszerzések és a beszerzett eszközökkel való készletgazdálkodás  az Operatív Törzs utasítása alapján történik.

https://www.facebook.com/kormanyzat/videos/747381729127227/

ÚJABB 13 VÁLLALATNÁL JELENIK MEG A HONVÉDELEM

13 vállalattal bővül a Honvédelmi Irányító Törzsek által felügyelt cégek köre, az élelmiszer, a gyógyszerellátás és az orvosi oxigén biztosítására. Az akciócsoport március 13-án alakult, akkor 71, az ország folyamatos működéséhez elengedhetetlen, létfontosságú vállalatnál kezdték el a munkát.

A mai nappal velük bővült a lista:

. Magyar Telekom Távközlési Nyrt.

. TESCO-Global Áruházak Zrt.

. CBA Kereskedelmi Kft.

. SPAR Magyarország Kft.

. COOP Gazdasági csoport/CO-OP Hungary Nagykereskedelmi és Szolgáltató Zrt.

. Egis Gyógyszergyár Zrt.

. Sanofi-Aventis Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt.

. Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt.

. TEVA Gyógyszergyár Zrt.

. BUS-OXY Egészségügyi Gázforgalmazó Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

. Messer Hungarogáz Ipari Gázgyártó és Forgalmazó Kft.

. LINDE GÁZ Magyarország Zrt.

. SIAD Hungary Gázokat Forgalmazó és Termelő Kft.

EZENTÚL KÉZFERTŐTLENÍTŐT GYÁRT A MOL ALMÁSFÜZITŐI GYÁRA

Kéz- és felületfertőtlenítő gyárrá állította át egyik üzemét a Mol Almásfüzitőn, hogy segítse a koronavírus elleni védekezést.

https://www.facebook.com/kormanyzat/videos/273175017012077/

Az egység a nap 24 órájában, három műszakban megállás nélkül dolgozik és termeli ki a napi mintegy 50 000 literes mennyiséget, amivel a Mol jelentősen hozzá tud járulni a koronavírus okozta higiénés helyzet eredményes kezeléséhez.     A két új termék receptúrája az WHO ajánlása alapján készült, amelyeket a Nemzeti Népegészségügyi Központ a helyzetre való tekintettel rekordgyorsasággal vizsgált be és hagyott jóvá. A kézfertőtlenítőhöz szükséges etanolt magyar forrásból szerezte be a Mol Lub, így magyarországi beszállítótól, magyarországi cég állítja elő a hazai higiéniás termékeket. Az első legyártott mennyiségeket a Mol Lub már le is szállította az Operatív Törzs által meghatározott és a koronavírus kezelésében kiemelt fontossággal bíró állami intézményeknek (például kórházaknak, hulladékkezelőnek, közüzemeknek) és önkormányzatoknak. A termelés és a kiszállítás folyamatos lesz, ezzel megszűnhet az ellátási probléma.

OPERATÍV TÖRZS: ÉPÜL A KISKUNHALASI KONTÉNERKÓRHÁZ

Jó ütemben halad a konténerkórház építése Kiskunhalason, már a lélegeztetéshez szükséges eszközöket is beszerelték – mondta a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője szerdán online sajtótájékoztatón.

Lakatos Tibor ismertette: a kormány újabb 15 milliárd forintot különített el beszerzésre, így az operatív törzs utasítása alapján folytatódhat a védőeszközökkel történő ellátás.

IDEIGLENES KÓRHÁZ A HUNGEXPÓN

Beszámoltak arról is, hogy Budapesten, a Hungexpo területén 330 személyes ideiglenes kórházat alakítottak ki, amely bővíthető. Hangsúlyozta: ezeket az ideiglenes létesítményeket csak akkor fogják használni, ha a normál kórházi kapacitások nem lennének elegendők.

Az Operatív Törzs teljes, mai tájékoztatója:

https://szeged365.hu/2020/03/25/az-operativ-torzs-mai-sajtotajlekoztatoja-eloben-videoval/

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb