Sport

Hogyan érinti a sportolókat a koronavírus és a karantén? Dr. Thurzó Balázs, szegedi belgyógyász szakorvos elmagyarázza

Három témakörben vizsgáltuk meg a dolgot: 1. Hogyan reagál a szervezetük a fertőzésre 2. Mit ér az otthoni edzés? 3. Hogyan tudnak visszatérni, ha újra csúcsformában kell lenniük? Körül jártuk.

Dr. Thurzó Balázs általános munkáját a Szegedi Klinikai SBO (Sürgősségi Betegellátó Osztály), a Magyar Labdarúgó Szövetség UP csapatorvosi, a Szeged-Csanád Grosics Akadémia csapatorvosi  és a háziorvosi rendelőben végzett munka töltötte ki a koronavírus megjelenése előtt. Ez most jelentősen átalakult a járványügyi helyzet miatt, hiszen három helyen kell helytállnia, gyakorlatilag 24 órás ügyeletben: a háziorvosi praxis alapellátása  mellett, a Sürgősségi Klinikán és az OMSZ által koordinált Városi központi Ügyeleten is. Nem panaszkodik, sőt igazi orvosként örül, hogy segíthet. Éppen ezért nem volt könnyű időpontot találni az interjúra. Természetesen először arra volt kíváncsi a Szeged365.hu, hogy hogyan reagálhat egy élsportoló, ha elkapja a vírust.

Balázs: „ Az élsportolók szervezete nagyon erős karido-respiratorikus állapotuk átlag feletti. Például a profi labdarúgók rendkívüli mértékben használják a tüdejüket, amit ez a vírus sajnos az elsőkörben támadni szokott. Ha valakit megfertőz ez a vírus, a tünetei egy enyhébb vagy erősebb influenza fertőzéshez hasonló tüneteket produkálhat. Az élsportolók rögtön megérzik a maximális teljesítőképességük visszaesését, sokkal hamarabb, mint az átlagemberek. Az esetek döntő többségében, ha megfelelő az immunrendszerük, akkor tünetmentesen vészelik át a fertőzést. Ez azonban a vírus hordozását és tovább adásának a lehetőségét nem zárja ki. Mivel a nemzetközi porondokon szereplő csapatok többet utaznak, így több emberrel találkoznak, esetükben a megfertőződés esélye is nagyobb, őket értelemszerűen érdemes tesztelni a Covid-19-re.

Mint mindenki, most a sportolók többsége is egyénileg kénytelen edzeni, otthon. Sz365.hu :Ez mekkora probléma?

Balázs: „Egy darabig szinten lehet tartani a fizikai képességeket. Az edzők irányítása és ellenőrzése mellett fenntartható az erő, gyorsaság és állóképesség, de a motiváció egy idő után hanyatlani kezd, hiszen a sportolókat a siker, a győzelem hajtja. Éppen ezért a bizonytalanság a legnagyobb ellensége a sportolóknak. Mire készüljenek, mikor kell csúcsformában lenniük? Ezt tudniuk kell. A másik dolog, ami viszont már az első pillanattól probléma, hogy a mérkőzés és edzést szituációkat mint például a  test-test elleni kontaktus, nem lehet otthon egyedül reprodukálni. A kontakt sportokban mint a foci és az egyéb labdás sportágakban ez pótolhatatlan.”

Sz365.hu: Mi a helyzet a tervezett újrakezdéssel, például a Premier League a hírek szerint májusban indulna újra….

Balázs: „ Nehezen tudom elképzelni, hogy ez megvalósuljon, hiszen jelenleg azt sem tudjuk, meddig tart ez a helyzet, de ha még optimistán állunk is a kérdéshez, az első mérkőzés előtt minimum két hét  vagy legalább 10 nappal korábban kellene újra együtt edzenie minden csapatnak. Ha a válogatott mérkőzéseket vagy a Bajnokok Ligáját nézzük, akkor pedig ott tényleg a csúcsformában kell pályára lépni, ami pár nappal a karantén feloldása után gyakorlatilag lehetetlen. Egy élsportoló csúcsformáját egy éven belül be lehet lőni majdnem napra pontosan, de ahhoz jóval korábban tudni kell az időpontot és zavartalan felkészülés szükséges. Ezek közül most egyik sem adott. Ezen szempontok is szerepet játszhattak mindenbizonnyal a Tokioi Olimpiai játékok egy évvel történő elhalasztásában is.”

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb