Közélet

Koronavírus news vs fakenews, 2. fejezet: mit tegyünk, ha tüneteket észlelünk?

Koronavírus news vs fakenews. Folytatódik sorozatunk Dr. Németh László szegedi gyermeksebésszel, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ korábbi elnökével, aki abban segít a Szeged365.hu olvasóinak, hogy eligazodjanak a tengernyi koronavírusos fakenews világában. A sorozatunk kedden indult, az alábbi kérdéseket már Ti küldtétek az [email protected] – ra.

Sz365: Ha észleljük a tüneteket, hogyan kell cselekednünk?

A tünetek észlelésekor, és ha koronavírus fertőzött beteggel találkoztunk mindenképpen telefonon keressük fel háziorvosunkat. A háziorvosaink felkészültek a vírus fertőzöttekkel történő telefonos konzultációra. Amennyiben gyanúsnak találják az adott beteg tüneteit, azonnal intézkednek. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy ne szervezzünk egyéni akciókat, egyéni diagnosztikai teszteket mert ezzel a szervezett védekezést nehezítjük és feleslegesen okozhatunk mende-mondákon alapuló pánikot.

Sz365: Egyes hírek vagy álhírek szerint a torok meleg vizes öblögetésével ki
lehet tisztítani a vírust a szervezetből. Ez a legtöbb embernek elég
hihetetlen, mégis sokan terjesztik a közösségi médiában. Ez igaz doktor
úr?

A vírus a légutakba vagy nyálkahártyákra kerülve fertőz és cseppfertőzés útján terjed. A beteg egyén köhögése, tüsszentése, de sokszor a beszéde során a levegőbe kerülő kicsiny részecskéken „utazva” terjed a vírus. Ezért kiemelten fontos, hogy mindenki, akinek orrfolyása van, vagy köhög, tüsszent, viseljen maszkot vagy kössön kendőt a szája és orra elé. Ezen kendőn és maszkon a kicsiny cseppecskék fennakadnak és nem jutnak tovább embertásainkra. Az öblögetésnek annyi jelentősége lehet, hogy az esetlegesen a szájüregben megtapadt és még a légzőrendszerbe nem jutott részecskéket és vírusokat a gyomorba juttatja, amelynek savas közege közömbösíti a kórokozót.

Sz365: Egy másik álhír szerint a magas hőmérséklet elbánik a vírussal, ezért
szaunát javasolnak az embereknek. Ennek van valóságalapja, vagy ez is
fakenews?

A vírus az emberi szervezethez hasonló közegben terjed legjobban, tehát a meleg, nedves, páradús helyeken sokkal tovább túlél. Magam részéről nem ajánlom a szűk, zárt terekben való tartózkodást és ilyen a szauna is. Helyette a szabad levegőn érdemes mozogni kellő távolságot tartva más egyénektől. Itt a légmozgás annyira lecsökkenti a fertőző csíraszámot, hogy a fertőzés veszélye minimálisra csökken.

Kérdésed van a koronavírussal kapcsolatban? Végre nem a szomszédtól szeretnéd megkapni a “szakvéleményt”? Írd meg a kérdésed, és mi utánajárunk!

Ide várjuk a kérdéseid: [email protected]

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb