Közélet

Kijárási korlátozás: kényszerű alkalmazkodás Szegeden

Március 27-én megjelent a Kormányrendelet a kijárási korlátozásról. Ez Szegeden is sok területen érezteti majd hatását holnap reggeltől. Megkérdeztünk néhány érintett szegedi céget és szervezetet, őket hogyan érinti az új szigorítás.

Németh István a Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezető igazgatója a Szeged365-nek elmondta, holnaptól a Mars Téri Piacon korlátozzák a belépési pontok számát, ellenőrzik azt, hogy a 9-12 óra között érkező vásárlók 65 év felettiek-e. A 65 évnél idősebb vásárlók kizárólag 9:00 és 12:00 óra között, a 65 évnél fiatalabbak pedig kizárólag 9:00 óra előtt és 12:00 óra után tartózkodhatnak a piac területén, betartva a másfél méteres távolságot. Szombattól a Mars téri piac területére gyalogosan a nagykörút felőli két bejáraton, illetve a nagycsarnok Cserzy Mihály utca felőli kapuján lehet belépni. A gépjárművel érkezők továbbra is a parkoló felől tudják megközelíteni a piacot.

Németh István: a Mars Téri Piacon szombattól korlátozzák a belépési pontok számát, ellenőrzik azt, hogy a 9-12 óra között érkező vásárlók 65 év felettiek-e. Fotó: webradio.hu

Ezen kívül már korábban 6 darab szappanos kézmosó helyet állítottak fel a piac be-, és kijáratainál. Elmondta, természetesen a veszélyhelyzet kihirdetése óta sokkal kevesebb az árus és a vásárló is. A piacoknak azonban, és ebben a szakmában általános az egyetértés, nyitva kell tartaniuk, ezt vallja Németh István is.

Szombattól nyitva, de még üresebb lesz a Mars téri piac (fotó: Szabó Dávid)

A ma reggel kiadott kormányrendelet nem érinti a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. működését. Makrai László ügyvezető igazgató arról tájékoztatta a Szeged365-öt, hogy mivel a munkába járást nem befolyásolja a kijárási korlátozás, marad a szemétszállítás a megszokott időben.

Répási Norbert, a szegedi Fasor Vendéglő tulajdonosa arról tájékoztatta a Szeged365-öt, hogy továbbra sem fogadnak vendégeket, azonban házhozszállítással rendelhető megoldják a vendégek kiszolgálását a kijárási korlátozás idején is.

Óvatosan, távolságot tartva, de lehet továbbra is szabadtéri sportot végezni (Fotó: Szabó Dávid)

Süli András, a Csongrád Megyei Szabadidősport Szövetség elnöke megkeresésünkre elmondta, hogy az első intézkedések után, az első perctől már leállították a saját bel- és kültéri, közösségi programjaikat és a tagszerevezetek is leálltak, például a futóversenyek szervezésével. Az évek óta tartó, sokszínű programok, mint az Ezt válaszd! népszerűek voltak a szépkorúak között is, akikre fokozottan szeretnének vigyázni, ezért léptek gyorsan. Jelenleg online formában folytatják a mozgás népszerűsítését.

Egy korábbi írásunkban összegyűjtöttük, mit lehet és mit nem lehet az új, kijárási korlátozásról szóló kormányrendelet alapján.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb