Gasztro

Embert próbáló döntéseken vannak túl a szegedi vendéglátósok (hanggal)

A koronavírus járvány és a kihirdetett veszélyhelyzet egyik legnagyobb vesztesei a munkavállalók, és különösen a vendéglátó-ipari helyek alkalmazottjai. Folyamatosan veszítik el vagy függesztik fel állásaikat, miközben a tulajdonosok, menedzserek emebert próbáló döntések tömkelegével és totális bizonytalansággal kell, hogy szembe nézzenek. Az ágazat ugyanis jelenleg nem termel bevételt. Arra voltunk kíváncsiak, hogy Szeged vendéglátóhelyein milyen döntéseket hoztak a tulajdonosok.

FRANK SÁNDOR – FEHÉRTÓI HALÁSZCSÁRDA, ROOSEWELT TÉRI HALÁSZCSÁRDA

A szögedi halászlé, mint fogalom, szinte egybeforrt a Roosevelt Téri Halászcsárdával, közismertebb nevén a Sótartóval és a Fehértói Halászcsárdával. Az éttermek közismert tulajdonosa, a Venesz-Díjas mesterszakács Frank Sándor elmondta, míg a Sótartót ideiglenesen bezárták, a Fehértói Halászcsárda nyitva van, mint panzió (jelenleg is vannak vendégeik) és elviteles hely – a vendég betelefonál, megrendeli az ebédjét, ők elkészítik, összecsomagolják majd átadják az érte érkező megrendelőnek. A cikk írásának időpontjában délután 15:00-ig még hagyományos étteremként is működik a halászcsárda, azonban a 140 fős személyzet helyett mindössze 3 fő dolgozik: egy szakács, egy felszolgáló és egy mosogató. A forgalom egyébként elenyésző, nagyjából az ötödére esett vissza, ez sajnos elbocsájtásokkal is járt. “Némiképp megoldást jelenthetne, ha az állam a járulékok elengedésén túl belefinanszírozna a fizetésekbe is” – véli Frank Sándor, aki szerint borítékolható, hogy hamarosan “ki fog vérezni” a vendéglátós szakma.

Fotó: Délmagyar.hu

A Venesz-Díjas mesterszakács egyébként a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál főszervezője is, melyet szeptemberben már 24. alkalommal tartanának meg a Huszár Mátyás Rakparton. “Nem vagyok bizakodó” – nyilatkozta a Szeged365.hu-nak, szerinte kicsi az esélye, hogy – miután az egészségügyi veszélyhelyzet elmúlik – a gazdaság is talpra álljon úgy, hogy az ősz elejére összeállhasson a tizenmilliós költségvetésű, nagyszabású gasztrofesztivál.

MANNAH REDA- REÖK ÉS DELIMO CUKRÁSZDA, TRÓJA ÉTELBÁR

A Reök cukrászda, a Trója ételbár és kávézó, valamint a Delimo cukrászda tulajdonosa, Mannah Reda már a veszélyhelyzet első napjaiban elbúcsúzott egy bejegyzésben a Reök Kézműves Cukrászda vendégeitől, ideiglenesen. A Szeged365.hu-nak elmondta, a veszélyhelyzet kihirdetésének pillanatában bezárták a 2018 nyarán megnyitott, azóta roppant népszerű cukrászdát, a munkavállalók 40%-ának sajnos fel kellett, hogy mondjanak. Amit ebben a helyzetben tenni tud, hogy mindenkivel tartja a napi kapcsolatot, létrehoztak a kollégákkal egy közös Messenger csoportot, tartják egymásban a lelket. Ahogy Reda fogalmazott, amint újra kinyitnak, újra számít a munkájukra, reméli, minél hamarabb eljön ez a pillanat. 

Mannah Reda a REÖK Cukrászda 2019-es “Szeretetsüti” akciójának díjátadóján, tőle jobbra Dr. Katona Márta, Szeged 2020-as díszpolgára. Fotó: Szabó Dávid

Más a helyzet a szegedi vállalkozó azon éttermével, amely a Kölcsey utca másik végén működik: a faszénen sült mediterrán ételeiről ismert Trója Ételbárnak csak étterem részét zárták be, de a konyha folyamatosan üzemel, a kollégák kiszállítással juttatják el a fogásokat a szegedieknek. Az ÁRKÁD Szegedben üzemelő, az Év Kávézója 2019 közönségszavazáson tripla kategóriában is nyertes Delimo Cukrászdával és a Rozmaring Étteremmel egy egyedülálló tervük van: az étterem és a cukrászda összefogva, egymást erősítve tervezi megoldani a házhozszállítást a kijárási korlátozás életbe lépését követően.

Varró Zoltán, Gold Key Awards for Excellence (New York) díjas dizájner, a Delimo Cukrászda nyitásakor csapatával. Fotó: DELIMO Cukrászda.

MIZSIK ATTILA ÉS ERŐDI TAMÁS – MONSTER DOWNTOWN

Március elején még a jól ismert olasz televíziós személyiség, Gianni vívott séfháborút a Monster Downtown csapatával. A március 11-én kihirdetett veszélyhelyzet viszont, ahogy a két tulajdonos, Erődi Tamás és Mizsik Attila a Szeged365.hu-nak elmondta, az egyik pillanatról a másikra lenullázta a hely forgalmát, és lényegileg felülírt minden számítást, jövőbeli tervet. Nem mindenkitől váltak meg, különböző megoldásokat alkalmaztak, a munkaidő és bér csökkentését, valamint a házhozszállítást is mint megoldást bevetették. Mizsik Attila elmondta, a veszélyhelyzet és a járvány megszűnése után szerinte egy megtisztulási folyamat megy végbe majd Szegeden a vendéglátós szakmában. Úgy gondolja, hogy már most is látszik, hogy ki az, aki hosszútávú tervvel rendelkezett akkor, amikor belevágott ebbe a szakmába vagy megnyitott egy új helyet, és ki az, aki inkább csak szerencselovagnak mondható. Az elmúlt években többen voltak olyanok, akik meglátásuk szerint felelőtlenül vettek fel hitelt, költekeztek. De akadt olyan példa is, amikor egy-egy kiváló munkaerőt elcsábítottak irreális fizetési igéretekkel, majd gyorsan kiderült, az ígéretük hosszú távon nem tartható, és a munkavállaló járt ekkor a legrosszabbul. Véleményük szerint a járvány végeztével majd, amikor az élet újra beindul, az ilyen vállalkozások ideje lejár, emiatt fog végbemenni a fentebb említett megtisztulás.

Az üzletvezetők remélik, minél hamarabb visszatér ismét az élet a Monster Downtownba (Fotó: Szabó Dávid)

Ahogy mindkét tulajdonos elmondta, a vendéglátáshoz a gasztronómiai szekértelem mellett szükséges az üzletvezetői, tehát gazdasági ismeret is. Szerencsés az, akiben mind a kettő megvan, de ezek nem feltétlenül járnak kéz a kézben. Hallgassátok meg a Mizsik Attilával és Erődi Tamással készült interjút:

https://www.facebook.com/monsterdowntown/videos/2364244380276352/

PUSKÁS LÁSZLÓ, A SZEGEDI VENDÉGLÁTÁS LEGENDÁS ALAKJA

A szegedi vendéglátás legendás alakja Puskás László, évekig szervezte a szegedi sörfesztiválokat az Erzsébet Ligetben, csúcsra járatta a Belvárosi Éttermet, az utóbbi években pedig a Szegedi Borfesztivál, a Szegedi Halfesztivál és a Szegedi Karácsonyi Hetek meghatározó vendéglátósa és a Napfényfürdő Aquapolisban üzemeltet büfét. A Szeged365-nek elmondta, őket is természetesen rosszul érinti ez a helyzet. A Borfesztivál egyelőre még hivatalosan nem marad el, ám komolyan számolni kell vele. Az Aquapolis bezárt, ez az ottani büfé szempontjából őt komolyan érinti. Alkalmazottjai nincsenek, csak alkalmi munkavállalói. Számukra ez természetesen komoly bevételkiesést jelent, ráadásul a tavasz második fele is fontos a szezon szempontjából. Ezen kívül számos technikai felszerelése jelenleg raktárban áll, ami komoly gazdasági problémát okoz. Szerencsére, tette hozzá, könnyítést jelent neki, hogy az IKV-n keresztül a város áprilistól már elengedi a bérleti díjakat azoknak, akik március 31-ig bezárnak. Reméli, hogy a szeptemberi halfesztiválra már feloldják a korlátozásokat ország, sőt világszerte.

Puskás László, vagy ahogy 10-ből 9 szegedi ismeri: Pusi reméli, hogy a szeptemberi halfesztiválra már feloldják a korlátozásokat.

Mindegyik vezető egyetértett abban, hogy a legfontosabb a járvány minél gyorsabb lefolyása, hogy mindenki egészségben folytathassa pár hónap múlva a megszokott hétköznapokat, amint ez lehetséges. Mindannyian tisztában vannak vele, hogy még a veszélyhelyzet feloldása után is el kell telnie pár hónapnak ahhoz, hogy az emberek a járvány előtti létszámban visszatérjenek, mint fogyasztó vendégek.

szerző(k): Boros Tamás – Kisházi Sándor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb