GasztroKözélet

Kijárási korlátozás kisokos: most akkor hogy lesz holnaptól?

Kimehetsz az utcára, de köteles vagy másfél méter távolságot tartani. Nem mehetsz étterembe, de rendelhetsz házhoz vagy elvitelre. Igyekszünk a hozzánk befutott kérdésekre választ adni, jön a KKK, avagy a Kijárási Korlátozás Kisokos.

Ha valaki átaludta volna a mai napot, vagy csak szimplán lemaradt volna a hírekről: Orbán Viktor miniszterelnök részleges kijárási tilalomról szóló intézkedéseket jelentett be a Kossuth Rádióban, melyek éjféltől lépnek életbe. Rengeteg e-mail jött Tőletek, íme az egyszerű válaszok:

MOST AKKOR MI LESZ? NEM MEHETEK EL BOLTBA?

De. Viszont, mindenki köteles a társas érintkezést a minimálisra csökkenteni, és más embertől legalább másfél méter távolságot tartani, még tömegközlekedés során is. Az idősebb emberek csak 9 és 12 óra között látogathatják az élelmiszerboltokat, gyógyszertárat és piacokat. Ebben az időszakban mások ezeket a helyeket nem látogathatják.

Tehát, a boltok kapcsán:

…ha 65 év felett tetszik lenni, csakis 9-12 óra között tessék boltba menni.

…ha 65 év alatt vagy, 9-12 között ne menj boltba, mert bünti lesz belőle.

A bünti tételeket ld lent, a cikk alján.

NEM MEHETEK ÉTTEREMBE?

Nem, leszámítva ha ott dolgozol. Viszont, rendelhetsz vagy elugorhatsz érte, ha átvételre kérted. Tilos vendéglátó üzletben tartózkodni, kivétel ez alól persze az ott dolgozók, és az elvitelre készült ételek kiadása és elszállítása. Ergo: ha megéhezel, rendelj házhoz, az a biztos.

MARADJ OTTHON! LESZÁMÍTVA, HA…

…és innentől kezdve jön egy részletes felsorolás, a kutyasétáltatástól kezdve a kocogásig. Teljes kijárási tilalom NINCS, a lényeget itt találod részletesen:

MI LESZ, HA NEM BÍROK MAGAMMAL?

A rendelet megszegése 5000 forinttól 500 ezer forintig terjedő szabálysértési bírsággal járhat. Orbán Viktor a rádióinterjúban hangsúlyozta,hogy nem „dresszírozni” kell az embereket, az elsődleges cél az együttműködés, és csak végső esetben alkalmazandó a büntetés.

A rendőrség ellenőrzi, hogy betartod-e a szabályokat, bevonhatja a katonai rendészetet.

Nem kell, hogy papírt lobogtass az utcán, ha mész valahová, valószínűleg mindkét félnél, a lakosságnál és az őket ellenőrző rendőröknél is a józan észben és belátásban bízik az állam.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb