Közélet

A svédek kísérleteznek, nem vezetnek be szigorú koronavírus korlátozásokat

Svédországban nem vezettek be olyan mértékű kijárási korlátozást, mint Magyarországon, de mondhatnánk a világ bármelyik, a koronavírussal érintett országát. A gyerekek itt járhatnak iskolába, és a szabadtári rendezvényeket is megtartják 500 főig. Érdekes kísérletbe fogott az ország, de még nem tudni, jól tették-e vagy sem?

A svédek megoldásáról a Financial Times nyomán a HVG írt. A szabályozás indokáról Johan Carlson, a svéd közegészségügyi hivatal vezetője beszélt, aki azt mondta, „Nem hozhatunk olyan drákói döntéseket, amelyek mérsékelt hatással lennének a járványra, de cserébe leállítanák a társadalom működését” 

Az országban a 16 éven aluliak számára nyitva maradnak az iskolák, és a szabadtéri rendezvények megtartását is engedélyezik 500 főig. Fontos kiemelni, hogy ez a szabályozás Svédországban is engedmény, és bár ellenkező véleményen vannak az országban, a koronavírus szempontjából fontos tisztséget viselő emberek, Stefan Löfven miniszterelnök televíziós beszédében azt javasolta, hogy az emberek maradjanak otthon, ne utazzanak feleslegesen és lehetőleg ne találkozzanak az idősebbekkel. Igaz, azt Carl Bildt korábbi miniszterelnök is elismerte, hogy a radikális korlátozások hiányának következményeit nem lehet előre látni. Ahogy fogalmazott, akár még működhet is, ugyanakkor őrülten rossz irányba is elindulhat Svédországban. Bildt azonban azt is hozzátette, meglátása szerint Stockholm jogi intézkedések hiányában is megváltozott, és az emberek sokkal kevesebbet vannak az utcákon, pedig még a vendéglátó helyeket sem zárták be.

Stefan Löfven svéd miniszterelnök (Forrás: BBC)

A politika és a szakemberek is egyetértettek abban, hogy a helyzet megoldásának a kulcsa Svédországban, hogy az egészségügyi ellátórendszer bírja-e a betegek ellátást. Ebben bíznak Svédországban, ahol nagyon fejlett az egészségügy. Persze, hogy merre fut ki a svéd megoldás, és hol van a járvány vége, azt Stockholmban sem tudják.

Svédországban jelenleg 3.700 koronavírus fertőzöttet tartanak számon, 110 ember hunyt el a vírus következtében.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb