Közélet

Megszavazták a koronavírus-törvényt az Országgyűlésben – határozatlan időre

Az Országgyűlés kétharmados többséggel megszavazta az úgynevezett koronavírus-törvényt, amely azt jelenti, hogy a kormány a veszélyhelyzet megszűnéséig a védekezés érdekében rendeletekkel irányíthatja az országot, egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat. A törvény nem tartalmaz határidőt és nem rendelkezik annak meghosszabbításáról.

A kormány álláspontja, amelyet most Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára ismertetett, hogy a törvényre azért van szükség, mert biztosítani kell a gyors döntést a járványügyi helyzetben, határidőt pedig azért nem lehet mondani, mert, ahogy Dömötör fogalmazott, nincs ember, aki meg tudná mondani, hány hónapos küzdelemre kell berendezkedni.

Orbán Viktor március 27-én a Kossuth Rádióban jelentette be a részleges kijárási tilalomról szóló rendelkezéseket (Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI)

Az ellenzéknek a törvénnyel és a rendkívüli jogrenddel nem lett volna problémája, csupán határozott időre szóló felhatalmazást szerettek volna adni a kormánynak, a rendeleti kormányzás felülvizsgálatával és szükség szerinti meghosszabbításával.

A parlament a törvényt 138 igen, 53 nem szavazattal, nulla tartózkodás mellett fogadta el.

Ezzel éppen párhuzamosan több portál is arról ír, hogy Lengyelországban online is működik a parlament.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb