Szegedi Arcok

Szegediek a világ körül: egy cyber-biztonsági szakértő a Chicago-i járvány közepén

A világ különböző pontjain élő szegedieket bemutató sorozatunkban Katival ismerkedhettek meg, aki Chicagoban cyber-biztonsági szakértő és hálózat értèkesítő. Magyar férjével, kislányával él , akivel kettős nyelven kommunikál. Mesél a “Vadnyugatról” és arról is, hogy hogyan látja a járványt az óceán túloldalán. Sőt meg is mutatja!

Gárgyán Katalin világ legismertebb telekommunikációs cégénél dolgozik, mint cyber-biztonsági szakértő és értékesítő. A Napfény városától a Szelek városáig az út nem csak a távolságot tekintve volt hosszú.

Kati: Szegeden születtem, Újszegeden nőttem fel és a Fő Fasori, mai nevén Gregor József Általános , azaz  “Csikós” iskolába jártam. Érettségit is szülővárosomban, a Csonka János Műszaki Szakközépiskolában szereztem, majd két hónappal később, 1999 augusztusában Chicagoba kerültem és azóta is itt élek.

Molly, a négylábú családtag sem maradhat ki semmi jóból!

 Kati: Az USA egészen fiatal korom óta vonzott. Érdekes tapasztalat volt, amikor másfél évig a „Vadnyugaton” laktam az Idaho állambeli Boise-ban. Elsőre úgy gondoltam, hogy nagy kaland lesz, de a valóság az, hogy Boise talán a legunalmasabb hely a világon, de gyönyörű természeti szépségekkel rendelkezik. Legalábbis egy magamfajta, alföldi lány részére elbűvölőek a hegyek… de csak egy ideig….így amint lehetett, visszaköltöztem Chicagoba.

Kati kezdetben minden munkát elvállalt, a bébiszitterkedéstől a kertészeti bolti eladóig, aztán 16 éve besétált az USA és a világ legismertebb telekommunikációs cégének egyik üzletébe. Csak egy mobilt akart venni….

Kati: Két héttel később pedig már ott is dolgoztam és azóta is ez a munkahelyem. Már elsőre is nagyon tetszett a hely, főként mivel mindig is szerettem a technológiát.

Az angol a kommunikáció nyelve, otthon azért magyarul beszélnek férjével és kislányával is, félig.

Közös edzés az önkéntes karanténban.

Kati: Igyekszünk a kicsit is tanítani az anyanyelvünkre, mindent megért, de angolul válaszol vissza, neki ez a normális, mert olyan környezetben van. Gyönyörűen beszél magyarul is, például, amikor tavaly nyáron Magyarországon voltunk apával.

A koronavírus már az ő életüket is felforgatta.

Kati:A koronavírus járvány miatt jelenleg itthon vagyok Lilyvel, és Mollyval, a kiskutyánkkal (a 4 lábú gyerekünk). Ádám, a férjem dolgozik egyelőre, szerencsére ő nem sok emberrel kerül kapcsolatba munkája során, azokkal is megtartják szükséges távolságot, így most ez még jó, de naponta mérlegeljük mi is a helyzetet, hogyan reagáljunk. A COVID-19 járvány elég aggasztó, mivel Chicago és környéke nagyon nagy, kb 10 millió lakos van, nagyon gyorsan növekszik a fertőzöttek száma és sajnos már találtak 1 évnél fiatalabb beteget is.

Kellemes és hasznos elfoglaltság az otthoni sütögetés is!

Március 21-én lezárták Illinois államot és csak a szükséges üzletek maradtak nyitva, de azok is korlátozott nyitvatartási idővel.
Néhány nappal ezelőtt a hőmérséklet szépen felkúszott 15-17 Celsius fokra, és máris tele volt a Michigan tó partja. Ezután minden parkot lezártak, de csak szalaggal, igy sokan most is ott vannak.Titokban néhány bár még nyitva van, és a hátsó ajtókon engedik be az embereket. Chicagóban ez amúgy is nagy módi volt az 1920-ás években, és ma is sok titkos bár létezik a városban.

A fertőzések, tesztek és sajnos a halálozások száma is napról napra nő, de a számok nagyon csalókák, ugyanis személyesen ismerek valakit, aki 11 napot várt a sajnos pozitív eredményre, de ezalatt karanténba vonult, és szerencsére már sokkal jobban van.

A máskor majdnem teljesen üres utca most tele van parkoló autókkal. Ilyet se sűrűn látott Kati az elmúlt 16 évben.




Kati így folytatja: A boltokban vonalak vannak a kasszák előtt, hogy a sorban állók ne másszanak egymás nyakára, valamint nyugdíjas órák vannak a legtöbb helyen, hogy nekik is lehetőségük legyen megvenni mindent amire szükségük lehet. Nagyon nehéz hozzájutni fertőtlenítő szerekhez, tisztítószerekhez, de azon kívül minden mást meg lehet venni a boltokban, a pánikvásárlás lecsillapodott valamelyest. Amerre megy az ember szinte mindenhol maszkban/kesztyűben vannak.

Nálunk a gyerekek Lily csoportjában most lesznek 4 évesek, és virtuális partykat tartunk. Most készülünk egyre, és mivel semmiképpen nem szeretünk a tortaévesből kimaradni, van is mini sütije.

A szülinapi buli is online. A sütizés viszont valódi.

Kati üzenete a Szeged365.hu olvasóinak:

Szép napot nektek, üdv innen a másik oldalról, reméljük mihamarabb újra együtt lehetünk, mert mi nagyon szeretünk haza járni, a családhoz, barátokhoz, de azért csak ha biztonságos lesz az utazás!Szóval fogjunk össze, mossunk kezet, és a legfontosabb; MARADJUNK OTTHON, HA CSAK LEHET!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb