Sport

MMA: már majdnem a UFC-ben volt a szegedi bunyós, de a koronavírus közbeszólt

Lefújták a szegedi Sárközi MMA Team amerikai meccseit – tudtuk meg a klub vezetőjétől, a ketrecharc Európa-bajnok Sárközi Robitól. Az is nagy érvágás, hogy a Szmolka Niki – Bacsó Márió – Kardos Robi hármas márciusban nem indulhatott a Las Vegas – i Gladiator Challenge-n, de a legfájóbb az, hogy a szintén szegedi Jani “Káposzta” István már egy UFC szerződés közelében volt. Robit faggattuk a hogyan továbbról.

Balról Francois Ngannou, az utóbbi évek egyik legdurvább KO-ja közben: itt épp a holland K-1 és UFC legendát, Allistair Overeem-et ütötte a sztratoszféráig. Vele (a kameruni tehervonat Ngannou-val) nyomott tavaly egy edzőmeccset a szegedi Jani “Káposzta” István, aminek kapcsán rögtön felkereste egy UFC promóter.

Szeged365.: Beütött a koronavírus-helyzet, szinte minden sporteseményt töröltek a világon, a rém végigsöpört a kevert harcművészetek világán is. Van olyan számításotok, amit keresztbe húzott a világjárvány?

Sárközi Robi:

Három nagyon ígéretes szegedi tehetségünk, a Szmolka Niki – Bacsó Márió – Kardos Robi hármas is indult volna a március 16-i, Las Vegas-i Gladiator Challenge-n. A rendezvényt lefújták, sajnos hiába készültünk rá. Évek óta azon dolgozunk, hogy tehetséges hazai versenyzőket juttassunk ki az Egyesült Államokba, a cél a világ legnagyobb szervezete, a UFC volt, amelynek kapujában nehézsúlyú magyar bajnokunk, a szintén szegedi Jani “Káposzta” István már ott áll. Kápi a tavalyi amerikai túránk alkalmával a Randy Couture (a sportág egyik legnagyobb, valaha létezett legendája) – féle Extreme Couture edzőteremben vívott egy edzőmeccset a kameruni óriással, Francis NGannou-val. NGannou jelenleg a UFC nehézsúlyú rangsorában a második, a legutóbbi három meccsén egymás után KO-val és TKO-val végezte ki Curtis Blaydes-t, az ex-világbajnok Junior dos Santos-t és a minden idők legjobbjának tartott Cain Velasquez-t, ergo olyan ő a UFC-ben, mint Lewis Hamilton a Forma 1 – ben: totális életveszély. Szerencsénk volt: a küzdelmet végignézte egy UFC promóter is, aki azonnal felvette velünk a kapcsolatot. A történet már a szerződés-előkészítésnél tartott, de a jelen helyzetben ez is megakadt.

Ngannou-val edzőmeccselni olyan, mint Ronaldo-val passzolgatni. Menő, nem kicsit. Jani Pisti vs Francis Ngannou, videó: Sárközi Robi

Szeged365.: Magyarán egyetlen lépésnyire vagytok attól, hogy egy szegedi srác bejusson a világ legnagyobb MMA szervezetéhez. Mi lesz most? Hogyan folytatjátok?

Sárközi Robi:

Nem adjuk fel, sőt. A küzdősport világa nem állt meg teljesen: jelenleg is folyamatban van több hazai gála szervezése, amelyeken mi is ott leszünk a versenyzőinkkel. Extrém megoldásokhoz leszünk kénytelenek nyúlni: a meccsek zárt ajtók mögött mennek majd, ahol a pontozóbírókon, a mérkőzésvezetőn, az orvosi ügyeleten és a pár fős személyzeten kívül senki sem lehet majd jelen. A harcokat online közvetítjük majd, tehát a szegedi küzdősport-rajongók nem maradnak le semmiről. A srácaink pedig folyamatos edzésben vannak, amint megvannak a dátumok, indulunk a csatába!

Sz365.: Másfél méter… ezt relatíve nehéz betartani egy olyan szintű kontakt-sport esetében, mint az MMA. Hogyan tudtok így edzeni? Nehéz valakit megütni vagy földre vinni másfél méter távolságról…

Sárközi Robi:

Nem egyszerű a helyzet, de megoldjuk. Kevesebb a küzdelmi edzés, a földharcot és a clinch-et (amikor a harcosok egymásba kapaszkodnak) gyakorlatilag kivettük, a srácokkal most főként az erőnléti és a kardió tréningeket csináljuk. Eddig az Újszegedi Sportcsarnokban edzettünk egy szép, nagy csapattal, most sajnos a hobbi-szinten edzőket haza kellett küldenünk és a sportcsarnokot is az otthoni, 2-3 személyes helyszínekre cseréltük: garázs, raktár, udvar, ahol fel tudunk akasztani egy zsákot, ott edzünk. A sportolóinkat gyakori egészségügyi szűrésekkel tartjuk biztonságban és maximálisan betartjuk a higiéniai, egészségügyi elvárásokat.

https://www.facebook.com/sarkozimmateam/photos/a.232221620290718/1493837030795831/?type=3&theater

Sz365.: Hogy látod a jövőt? Ha elmúlik a vészhelyzet, Ti is talpra tudtok állni? Lesz UFC?

Sárközi Robi:

Harcosok vagyunk, ráadásul abból is a legkeményebb változat: Szegedi Harcosok. (nevet) Fel fogunk állni és küzdeni tovább, a srácok csúcsformában várják, hogy kinyíljon újra a ketrec ajtaja. Csak hogy értsétek: én már megvettem a szeptemberi, Las Vegas-i jegyeket és nem nézőként tervezünk menni…

https://www.facebook.com/sarkozimmateam/videos/2486519081603681/

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb