Közélet

Koronavírus, kedd: felgyógyult betegek plazmáival kísérleteznek hazánkban; mostantól meg lehet tudni az elhunytak bizonyos adatait

Egy ember hunyt el Magyarországon az elmúlt 24 órában. Mostantól ezeknek az embereknek közzéteszik a nemét, a korát és az alapbetegségeit is. A védőfelszereléseket az ország 82 kórházába szállítják.

492-re emelkedett a fertőzött, 16-ra a koronavírus következtében elhunyt emberek száma. A legfrissebb számok így néztek ki ma reggel:

Közben elérhetővé tették a járvány következtében elhunytak nemét, életkorát illetve alapbetegségeit is. Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, a legtöbb elhunyt szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedtek, de volt köztük rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedő is. A 16. áldozat immunológiai szempontból nagyon kockázatos csoportba tartozott. Hozzátette azt is, a következő időszakban jelentősen növekedni fog a laboratóriumi vizsgálatok száma, minden gyanús esetet kivizsgálnak.

A kormány az Országgyűléstől kapott hétfői felhatalmazása alapján elrendelte a március 11-én kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggő rendkívüli intézkedések meghosszabbítását – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ.
A közleményben hozzátették, a kormány a veszélyhelyzet megszűnéséig hosszabbítja meg ezen rendkívüli intézkedések hatályát.

Hangsúlyozták, a kabinet a veszélyhelyzet végéig fenntartja az olyan családvédelmi intézkedéseket, mint a gyed, a gyes, a gyet meghosszabbítása. Ugyancsak meghosszabbítja a kórházparancsnokok megbízásáról szóló jogszabály hatályát és az eddig bejelentett gazdaságvédelmi intézkedéseket, így például a hiteltörlesztések és végrehajtások felfüggesztését, a kata megfizetésének halasztását, az egyes szektorokban a járulékfizetési kötelezettség felfüggesztését.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ aláhúzta, a kabinet fenntartja azt a rendelkezést is, hogy a turisztikai, a vendéglátóipari, a szórakoztatóipari, a szerencsejáték-, a filmipari, az előadóművészeti, a rendezvényszervező és a sportszolgáltatást nyújtó ágazatok esetében a nem lakás céljára szolgáló helyiségre vonatkozó bérleti szerződéseket 2020. június 30-áig nem lehet felmondással megszüntetni.

Fotó: Szabó Dávid

Az ezekben az ágazatokban működő gazdasági egységekben március-április- május-júniusra a munkáltatók mentesülnek a munkabér utáni közterhek megfizetése alól. A munkavállalók munkabérét terhelő járulékok közül pedig kizárólag a természetbeni egészségbiztosítási járulék fizetési kötelezettsége áll fenn, azzal, hogy a havi mértéke nem haladhatja meg az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegét, a 7710 forintot – közölték.

Az éttermek többsgée már március közepe óta zárva tart. (Fotó: Szabó Dávid)

Kiss Róbert, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa azt közölte, hogy 82 kijelölt kórházba szállították a Kínából érkezett egyéni védőeszközöket. Kiss arról is beszélt, hogy a járvánnyal összefüggésben elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatban 103 büntetőeljárást rendeltek el eddig:

Tudományos konzorcium alakult az Emberi Erőforrások Minisztériumának javaslatára és az Operatív Törzs támogatásával. A felállított szakmai csapat már egy hete megkezdte a munkát, amelynek feladata az, hogy megvizsgálja a koronavírus-fertőzésen átesett, így a vírussal szemben hatékony immunválasszal rendelkező betegek vérplazmájának gyűjtését, továbbá ennek esetleges felhasználását terápiás célból. Az egyelőre kutatási fázisban lévő munkát Prof. Dr. Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója koordinálja, írja a koronavirus.gov.hu. A tudományos munka célja a vírusfertőzött betegek passzív immunizálása.

Fotó: Trend FM

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb