Szegedi Arcok

Már 3 éve nem szólal meg a hegedű és a tekerőlant – ma lenne 67 éves Szurdi Zsolt

Aki jól ismerte őt, az ki sem fogy a vele kapcsolatos történetekből. Születésnapját, április 1-jén mindig a szegedi Városi Rock Klubban ünnepelték barátai, tisztelői. 2018 óta nélküle, idén pedig, a járványhelyzet miatt, már a helyszíni ünneplés sem lehetséges. Ma lenne 67 éves Szurdi Zsolt, hegedűs, népzenész, népi-rocker, a Városi Rock Klub atyja, a Gőzerő együttes frontembere.

Nem vagyok zenész ember, de mint hallgatóságot, a folk-rock az ezredfordulón magával ragadott. Talán még a XX. századot írtuk, amikor meghallgattam életem első Gőzerő koncertjét. Az akkori Rock Klubban voltunk, és a helynek is volt valami furcsa varázsa, de a folk és a rock zenének az izgalmas keveréke még őrületesebb volt számomra. Onnantól kezdve nem is volt kérdés, egyből Gőzerő rajongó lettem. Sőt, az Lánc-Lánc Eszterlánc című albumukkal egész vizsgaidőszakokat tudtam később végigvinni, és megmenekülni az őrülettől, amit egy ilyen vizsgaidőszak okoz.

Szurdi Zsoltot nem lehet egyszerűen csak hegedűsként leírni, mert gyakran elővette a Rock Klubban a tekerőlantot is, de ahogy írják róla, 17 hangszeren játszott.

Egyébként sem lehet egy ember életútját pár gondolattal elintézni. Ez Szurdi Zsolt esetében még hatványozottan igaz. Mert ha azt mondom, ROCK, akkor meg lehet említeni a Rock Klubot, az onnan induló Nyers zenekart, esetleg Dörnyei Gábort, akiből nemzetközileg elismert dobos lett. És ők csak néhány név.
Ha azt mondom, NÉPZENE, akkor meg kelle említenem Sebő Ferencet, akinek a hatására fordult efelé a műfaj felé, a Szeged Táncegyüttest, melynek kísérője volt, mint ahogy rendszeresen hívták a Szegedi Néptánc Fesztiválokra is.
Ha azt mondanám, FIATALOK, akkor nem is azt kellene megemlítenem, hogy tanár is volt, hanem inkább azt, mennyi fiatal pályáját indította el, és lett ezekből a srácokból zenész. Vagy éppen televíziós újságíró, informatikus, egyetemi oktató, tisztességes ember.


Ha azt mondom SZEGED, akkor elévülhetetlen érdemei vannak a Szegedi Ifjúsági Napok életben tartásában. Ha 1990 és 2002 között nem ő végzi a szervezési feladatokat, akkor ma biztos nincs SZIN. Ezért is kapta meg teljesen megérdemelten 2016-ban a Szeged Kultúrájáért-díjat. Ma lenne 67 éves. Szokása volt, hogy a Rock Klubban ünnepelte a születésnapját, barátai körében. Már 3 éve a születésnapján is súlyos beteg volt. 2017. április 14-én pedig itthagyta a földi létet, és mindenkit, aki szerette és tisztelte őt. Az is igaz viszont, hogy bőven vannak, akik emlékeznek rá azóta is. Akkor viszont nem hagyott itt bennünket!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb